Home>Project>Abdijstraat en Winkelplein, Antwerpen
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Abdijstraat en Winkelplein, Antwerpen


Kleinschalige flexibiliteit

De Abdijstraat en het Kiel spelen een belangrijke commerciële rol in de Zuidrand van de stad Antwerpen. In en rond de Abdijstraat is heel wat kleinhandel geconcentreerd, hebben lokale agentschappen een vaste stek, liggen er scholen en diensten. De intensief gebruikte straat – de vroegere ‘Meir van ’t Kiel’ – was aan vernieuwing toe om de concurrentie met de nabijgelegen grootdistributie (Boomsesteenweg) en het nieuwe winkelcomplex TIR aan te gaan.

Het volledige plan is opgebouwd rond kleinschalige flexibiliteit. De straat haalt immers voor een groot deel haar kracht uit het inspelen op het steeds veranderende commerciële en ruimtelijke randstedelijke landschap. Zo bestaat de straat o.a. uit een flexibele zone die wens kan die ingericht worden als caféterras, etalagezone, ruimte voor kraampjes, enz. maar ook een nuttige openbare invulling kan krijgen, zoals fietsenstalling, boomvak, laad- en loszone of parkeerzone.

De Abdijstraat pikt nu de draad terug op als bloeiende winkelstraat midden in een volkse wijk van de voorstad. Het Kiel trekt terug aan en is opnieuw een aantrekkelijke woonbuurt. Stap voor stap verdwijnt het beeld van de doorgangswijk en maakt plaats voor het imago van de moderne stadswijk waar jonge gezinnen graag komen wonen.

Collectief geheugen

De volledige straat krijgt over haar lengte van 750 m en van gevel tot gevel, een nagenoeg uniforme, blauwe bestrating van duurzaam materiaal. Kleur en formaat geven de Abdijstraat een krachtige basisloper, terwijl legverbanden, oppervlaktebewerking en materiaalgebruik voor een moderne look zorgen. De licht verzonken rijweg ligt opgesloten tussen afgeschuinde arduinen boordstenen. Daarbinnen rijden de fietsers op een fietssuggestiestrook. Parkeervakken en fietsloper zijn respectievelijk aangegeven met sober lijnenspel in inox metalen strips en markeernagels. Belangrijk in het concept van de winkelstraat zijn de aansluitingen met de dwarsstraten. Grote rechthoekige vakken markeren de kruispunten. Die functioneren als kleine pleintjes met bomen, fietsstallingen, banken of ander meubilair.

Als tegenhanger van de ‘overdekte mall’ in het TIR-complex, krijgt de Abdijstraat de sfeer van een ‘open markt’. Daar zorgt het helder basisprofiel voor. Volgens behoefte kunnen winkeliers bijvoorbeeld hun waren in de flexibele zone voor hun gevel uitstallen.

Hinderende objecten voor verlichting en reclame komen boven de straat te hangen, terwijl kunst een plaats in het openbaar domein krijgt. Dat geeft een bijkomend kwalitatief accent. Leuk zijn een reeks kleine, stalen ‘Kielse ratten’, die als sieraad en verrassingselement mee in de zitbanken zijn verwerkt. Zo plaatst het eigentijds straatbeeld de oude Abdijstraat opnieuw in het collectief geheugen van de stadsbewoner.

De Abdijstraat sluit naadloos aan op het Winkelplein Sint-Bernardsesteenweg. Daar geeft een metalen luifel (© B-architecten i.s.m. Laurent Ney) op een nieuwe verharding van grootformaat tegels, een belangrijke signaalfunctie aan het plein. De luifel, als baken op de as, onderstreept de relatie tussen de steenweg, het winkelcentrum TIR en de Abdijstraat. Ook het straatmeubilair speelt daarin een rol. Op het Winkelplein is die uniform aan dat van de Abdijstraat. De bus- en tramperrons zijn uitgevoerd in hetzelfde materiaal als de pleinverharding.

Onder de luifel verlopen circulatiepatronen in alle richtingen kriskras over het plein, van de winkels naar het caféterras, de tramhalte of in en uit de parking. De conflictpresentatie van de verschillende weggebruikers is er maximaal. De oversteek vormt een belangrijke centraal scharnier op de Sint- Bernardsesteenweg. Het plein zelf is een langgerekte ruimte, die tot het Kielpark doorloopt. Daar markeert een trappenpartij de toegangen tot de feestzaal en het wijkpolitiekantoor. Een grote ‘kielse rat’ in granito beton geeft er een uniek accent aan plein én wijk.