Home>Project>Buurtplein Herman Van Den Reeckstraat, Borgerhout
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Buurtplein Herman Van Den Reeckstraat, Borgerhout


Vroeger was het niet meer dan een plantsoentje gevormd door de drie straten die eromheen liepen. Nu is het buurtpleintje aan de Herman Van Den Reeckstraat verhoogd aangelegd en vergroot tot aan de gevel van het Waterbouwkundig Laboratorium. De auto is niet langer maatgevend, hij is er te gast. 

Het driehoekig buurtpleintje aan de Herman Van Den Reeckstraat ligt midden in een woonwijk in Borgerhout, vlakbij het Te Boelaarpark. Het plein grenst aan de imposante gevel van het Waterbouwkundig Laboratorium. Oorspronkelijk was het slechts een klein, met draad afgesloten plantsoen, gevormd door de drie straten die eromheen liepen. Rond het plantsoentje werd geparkeerd. Er waren maatregelen nodig tegen het te snelle (sluip)verkeer in de buurt en de zieke sierkerselaars waren aan vervanging toe. Een nieuw ontwerp zorgde voor een aangenaam nieuw plein in een verkeersveiligere omgeving.

Groter plein

De richtlijnen uit het wijkcirculatieplan dienden als basis voor het ontwerp. De bedoeling was om het sluipverkeer te weren uit de woonstraten, fietsers en voetgangers maximaal te ondersteunen en de woonomgeving leefbaarder te maken. Deze drie doelstellingen zijn ingevuld door het buurtpleintje verhoogd aan te leggen en te vergroten tot aan de gevel van het Waterbouwkundig Laboratorium.  Aan die kant werd de straat dus geknipt. De vrijgekomen ruimte en het vroegere plantsoen vormen de basis van het nieuwe plein, dat het verkeer fysiek afremt. Logische looplijnen zijn in het nieuwe ontwerp behouden en versterkt, zodat voetgangers en fietsers vlot blijven circuleren.

Langs het plein is de rijweg verhoogd aangelegd met betonstraatstenen en parkeervakken in straatkeien, geflankeerd door straatbomen. De auto neemt een meer bescheiden plaats in: hij is hier te gast.

Waterpartij

De bestaande, zieke bomen zijn gerooid en het volledige plein is van gevel tot gevel op één niveau gebracht. De nieuwe, driehoekige ruimte is een groene verblijfplaats met als structurerend element een bochtige waterpartij uit gegoten en gepolijst beton. De vorm van de waterpartij is een knipoog naar de Schelde en het aangrenzende Waterbouwkundig Laboratorium. Vijf kleine fonteintjes doen het water opborrelen en stromen. Boeiend voor de toeschouwer en fijn voor wie verkoeling zoekt.

Aan de ene kant van de waterpartij ligt een hellend grasveld, afgeboord met een strak betonnen zitmuurtje. Dit veldje kan gebruikt worden voor uiteenlopende activiteiten. Aan de andere kant is er een langwerpig plantvak met een betonnen muur met houten zitvlak.

Beplanting

De beplanting zorgt mee voor een gebruiksvriendelijk, multifunctioneel en overzichtelijk plein. Er is gekozen voor siergrassen en bomen van verschillende groottes. De brede wandelzone aan de zijde van het laboratorium wordt geaccentueerd door een rij lindes (Tilia cordata ‘Böhlje’). Hier hebben de bomen zowel boven- als ondergronds veel plaats. In hun ruime boomkaders kunnen ze uitgroeien tot mooie volwassen bomen die zorgen voor wat schaduw op het plein. In dezelfde as zijn ook voldoende zitbanken en een fietsenstalling geplaatst.

In het langwerpige plantvak staan lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides) en een grote solitaire beuk (Fagus sylvatica). Het siergras biedt in alle seizoenen een aantrekkelijk uitzicht. Het past mooi bij het moderne karakter van het plein en de halmen wuiven mee met het stromende water van de fonteinen.

De buurtbewoners waren zeer gehecht aan de oude sierkerselaars (Prunus avium ‘Plena’). Daarom is gekozen om opnieuw sierkerselaars aan te planten in de straten. Hun bloesems brengen kleur in de buurt.