Home>Project>C-mine Line up & Labyrint, Genk
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

C-mine Line up & Labyrint, Genk


Ter gelegenheid van zijn tienjarig bestaan gaf C-mine aan een kunst- en architectenduo de opdracht om centraal op het C-mineplein een publieke installatie te bouwen. Labyrint werd in de zomer van 2015 dé hotspot van C-mine. De C-mine Line up, een gele belevingslijn, verbond het Labyrint met andere bezienswaardigheden op en rondom de site.

Het is voor bezoekers van C-mine niet altijd vanzelfsprekend om de weg te vinden naar de bezienswaardigheden op en in de omgeving van de site. Een gele belevingslijn, C-mine Line up, zorgde van 10 juli tot 30 september 2015 voor een ‘geleid’ bezoek. De gele interventie leidde onder meer naar de publieke installatie Labyrint, tentoonstellingen, volkse culinaire handelszaakjes en de authentieke tuinwijk van Winterslag.

Doolhofsculptuur

Het C-mineplein is bedacht als evenementenplein, maar om verschillende redenen wordt het hiervoor weinig gebruikt. Het is uitgestrekt waardoor het minder geschikt is voor kleinere evenementen, het is windgevoelig, er zijn problemen met bodembedekking en met verankeringen enzovoort. Op uitnodiging van C-mine ontwierp een kunstenaars- en architectenduo een doolhofsculptuur die de ruimtelijke ervaring centraal stelt.

Labyrint is een constructie van 40 op 40 meter, die bestaat uit 1 kilometer lopende muren en is opgebouwd uit stalen platen van 5 millimeter dik en 5 meter hoog. Een doolhof kan beschouwd worden als architectuur in haar essentiële vorm: een compositie van muren die ruimtes definiëren. Bovendien heeft een doolhof altijd een niet te miskennen symbolische betekenis gehad, die in zowel de klassieke mythologie als in de architectuur- en kunstgeschiedenis een belangrijke rol speelde. De dimensie van het verdwalen geeft aan de doolhof ook een belevingswaarde.

Logica doorbroken

De herkenbare architecturale typologie van de doolhof is van alle tijden en die herkenbaarheid zette het kunstenaars- en architectenduo ertoe aan om een aantal ongebruikelijke transformaties toe te passen op de traditionele doolhof en zo op zoek te gaan naar nieuwe, hedendaagse betekenissen. Uit de structuur zijn grote elementaire figuren weggesneden zoals een bol, cilinder of kegel. Daardoor wordt de logica van de doolhof doorbroken en ontstaan er nieuwe ruimtes en onverwachte perspectieven. Die variatie resulteert in erg verschillende belevingen van de doolhof. In de monotone opeenvolging van hoge gangen wordt de toeschouwer immers plots geconfronteerd met openingen in de muren die een fragmentarische doorkijk bieden op de constructie. Nu eens ziet hij wat er zich afspeelt aan de andere kant van een muur, dan weer ervaart hij de volledige figuur en krijgt hij een andere blik op de doolhof of de omgeving.

Labyrint is ook vanuit de schachttoren van C-mine te bezichtigen. Van bovenuit ontstaat een totaal ander beeld van de doolhof. De bezoeker krijgt een overzicht en kan het plan als het ware lezen, wat contrasteert met de fragmentaire en desoriënterende ervaring in de doolhof zelf.

Nieuwe verblijfsruimte

Door de inplanting van de tijdelijke sculptuur werd er een nieuwe ruimte gedefinieerd tussen het Energiegebouw (dat eveneens een publieke ruimte is waar onder meer het toeristische bezoekersonthaal, het cultuurcentrum, de exporuimte, het designcentrum gevestigd zijn) en Labyrint. Op deze ontmoetings- en verblijfsruimte werden picknickbanken en ligzetels geplaatst om meer interactie tussen bezoekers mogelijk te maken, de sfeer te verbeteren en het comfort te verhogen.

Wegens succes verlengd

Labyrint opende op 10 juli 2015 en ontving in de zomermaanden juli en augustus 70.000 bezoekers. Deze hoge bezoekersaantallen hadden een groot positief effect op de nabijgelegen horecazaken, C-mine-expeditie (uitzicht op Labyrint vanuit de schachttoren), Euroscoop (gelegen op de C-minesite) enzovoort. Aanvankelijk zou Labyrint op 30 september 2015 ontmanteld worden. Maar omwille van de aanblijvende bezoekersstroom, de roep in de sociale media voor een verlenging, de internationale persaandacht in bijvoorbeeld Designboom, Artphaire, Wallpaper Magazine, ArchDaily, News Artnet zal Labyrint nog een jaar langer op het C-mineplein blijven, tot eind september 2016.