Home>Project>Dorpskernvernieuwing Stavele, Alveringem
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Dorpskernvernieuwing Stavele, Alveringem


De volledige dorpskern van Stavele is vernieuwd. De herinrichting van de drie straten, drie pleintjes en de kerkomgeving gebeurde met respect voor de authentieke kwaliteiten van het dorp.

Het dorp Stavele ligt aan de IJzer, diep verscholen in de Westhoek. De kerk is er strategisch geplaatst op de rand van de overstromingsvlakte. Vanuit de dorpskern zijn er dan ook vele mooie zichten op de IJzervlakte.

Het project voor de vernieuwing van de kern van Stavele was bij aanvang gericht op de aanleg van een nieuw, gescheiden rioleringsstelsel en een kleinschalige waterzuivering. Maar in dorpen zoals Stavele, met minder dan 700 inwoners, staat de leefbaarheid sterk onder druk door de vergrijzing van de bevolking en het verdwijnen van essentiële functies. Omdat het oorspronkelijke project toch het hele dorpscentrum op de schop nam, lagen hier mogelijkheden voor een kwaliteitsvolle heraanleg van het openbaar domein. Zo groeide het project uit tot een grondige vernieuwing van de kern en werd het tegelijk een sterk verhaal voor de volledige dorpsgemeenschap.

Nieuwe bovenbouw

Met de herinrichting van het openbaar domein wil het gemeentebestuur van Alveringem het dorp Stavele aantrekkelijker maken voor bewoners en passanten. Het was zaak om het ontwerp van de kernvernieuwing subtiel te verzoenen met de authentieke kwaliteiten van het dorp. De drie dorpstraten, drie pleintjes en de volledige kerkomgeving met pastorie zijn als een geheel aangepakt. Concreet is de volledige bovenbouw van straten en pleintjes in de dorpskom heraangelegd in een palet van op elkaar afgestemde materialen die de authenticiteit benadrukken.

Een plek om te ontmoeten

Naast de drie straten kregen de drie pleintjes en de hele kerkomgeving veel aandacht. Het versterken van de ontmoetingsruimte en de mogelijkheid van het concentreren van een aantal publieke functies zijn hierbij belangrijk. Belangrijke functies zoals de gemeenschapszaal, de kerk en het bestaande speelpleintje zijn in het geheel geïntegreerd.

Fiets- en wandelroutes zijn uitgewerkt en sluiten beter aan op het dorp. De schoolomgeving is kindvriendelijker geworden en het doorgaand verkeer is uit de belangrijkste straat geweerd. De herinrichting van het openbaar domein maakt het dorp aantrekkelijker, veiliger en gebruiksvriendelijker voor inwoners en passanten.

Met zicht op de IJzervallei

Inbedding in de landschappelijke, recreatieve, verkeerskundige en werkomgeving van het dorp, en binding met het verleden zijn samen met functionaliteit en beeldkwaliteit belangrijke aandachtspunten.

De markante ligging van de kerk vormt een belangrijke component van het ontwerp. De kerkomgeving maakt immers de overgang tussen de bebouwde kern en het open landschap van de IJzervallei. Het pad rond de kerk is heraangelegd als een oorspronkelijk, maar nu beter begaanbaar, karrenspoor. Het nodigt uit tot een zicht op de vallei. Naast de kerkomgeving is er ook een rust- en picknickplaats.