Home>Project>Forenzenparking, Roeselare
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Forenzenparking, Roeselare


De forenzenparking aan het Stationsplein is tijdelijk omgevormd tot een park en speelruimte. In de nabije toekomst worden in de onmiddellijke omgeving definitieve groenvoorzieningen aangelegd. Het pop-uppark vult voorlopig het nijpende tekort aan groen in de buurt in.

Roeselare kampt door zijn geschiedenis als handelsstad met een vergrijsde omgeving. Het stadsbestuur wil daar aan antwoord op bieden en zal verschillende pleinen in de binnenstad en industriële sites sterk vergroenen. Het tijdelijke park aan de forenzenparking is een eerste realisatie in een rij van geplande projecten. De site is via het Stationsplein verbonden met het kernwinkelgebied. Voorheen fungeerde ze als parking voor de treinpendelaars.

Pop-uppark

Aan het vernieuwde Stationsplein is een ondergrondse parking gebouwd. Op de vroegere forenzenparking komt in de toekomst een nieuwe (immobiliën)ontwikkeling. In afwachting daarvan sloot de stad een akkoord met Eurostation nv, de eigenaar van de gronden, om op de site een pop-uppark te creëren. Het park speelt op verschillende behoeften in. Het zorgt voor een duidelijke vergroening van een voorheen grijze omgeving in het stadscentrum, het creëert een ontmoetingsplaats en het komt tegemoet aan de vraag naar meer speelruimte. Op korte termijn komt er definitief groen in de stationsbuurt. In 2016 wordt er op de TRAX-site ten oosten van het projectgebied een nieuw park aangelegd. Het de Coninckplein, ten westen van het projectgebied, ondergaat in 2017 een verregaande vergroening.

Verschillende kamers

Het ontwerp van het pop-uppark liet zich als een open vlakte met verschillende kamers tekenen. Wegens het tijdelijke karakter viel de keuze op creatief onderhoud om de illusie van kamers te creëren. Het grootste deel van de verharding is verwijderd en ingezaaid met gras en bloemenmengsels. Het extensieve beheer van de bloemenmengsels zorgt ervoor dat de organisch gecreëerde kamers een meer geborgen karakter krijgen en geeft de mogelijkheid om aan iedere kamer een eigen identiteit toe te kennen. Dat kamergevoel wordt nog versterkt door hier en daar een omheining van kastanjehout te plaatsen.

De aaneenschakeling van kamers maakt de combinatie van verschillende functies mogelijk. Kinderen kunnen er voetballen en klimmen, jonge gezinnen kunnen er vrienden ontmoeten bij de barbecue en elkaar uitdagen op het Kubb-veld. Sportievelingen kunnen hun spieren uitdagen op de fitnesstoestellen. Op het nog verharde deel van de oorspronkelijke parking is een fietsparcours aangelegd. Beginnende fietsers kunnen er, niet gehinderd door gemotoriseerd verkeer, hun steunwieltjes aan de kant laten. De zone is aangekleed met tijdelijk groen – bomen in grote bakken – en wordt omzoomd door felgekleurd kastanjehout, wat nogmaals het speelse karakter van het park duidelijk maakt.

Low budget

Het tijdelijke karakter van het park noopte het ontwerpteam tot het creatief omgaan met de open ruimte. Zo is resoluut gekozen voor verplaatsbare en recupereerbare materialen, zowel voor de groenaankleding en de omheining als voor het meubilair. Het resultaat is een low budget park in een voorheen versteende omgeving. Het geeft de omwonenden de noodzakelijke ademruimte en is een aantrekkelijke, groene ontmoetingsplaats  voor de ruimere omgeving.