Home>Project>Het Wrakhout, Wenduine
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Het Wrakhout, Wenduine


De voetgangersbrug ‘Het Wrakhout’ is een baken in het kustlandschap, een functioneel kunstwerk. Ze zorgt ervoor dat toeristen veilig en comfortabel de drukke Koninklijke Baan kunnen oversteken op hun weg naar het strand en de zee.

De voetgangersbrug Het Wrakhout ligt in de kuststrook tussen Wenduine (De Haan) en Blankenberge. De kustzone wordt er gescheiden door de Koninklijke Baan. Ten noorden van de weg bevinden zich een smal, langgerekt duinengebied en het strand, ten zuiden zijn er de Uitkerkse polders met camping en woongedeelten. Er zijn dus de unieke landschappen als de polder, het duinengebied, het strand en de zee, en de recreatieve ontwikkelingen in het achterland met de campings.

Knooppunt van functies

Een vooral in de zomer drukke verkeersweg met vier rijvakken én een trambedding is voor de toeristen, waaronder veel kinderen, een gevaarlijke barrière tussen campinggebied en strand. Om die op te heffen is er een voetgangersbrug gebouwd. Rond die centrale oversteekplaats voor voetgangers zijn allerlei functies gebundeld: het langsparkeren, de fietsenstalling, het informatiepunt voor de fietsroute, de uitgangen van de campings, de buurtontsluiting en de recreatieve wandelpaden.

De toegangshelling aan de zuidkant loopt over een nieuw duinvolume. De artificiële duin verbreedt de kust plaatselijk, zodat het zand van de zee de polder weer kan kussen. Als een hommage aan het verschrompelende polderlandschap dat langzaam uit Vlaanderen lijkt te verdwijnen.

De brugconstructie leidt de voetganger naar een panoramisch hoogtepunt met uitzicht over duin, zee en Uitkerkse polder. Daarbij springen talloze elementen en functies van de kust in het oog: veiligheid, mobiliteit, natuur, zeewering, landschapsbeleving, zachte recreatie en cultuur.

Beeld- en architecturale waarde

Het project voor de brug kon met het oog op al zijn functies en op de hoge landschappelijke en natuurwaarde niet louter functioneel benaderd worden, er moest ook een hoge beeld- en architecturale waarde aan verleend worden. Het door verstening teruggedrongen Vlaamse duinlandschap vraagt om een signaal. De brug is 83 meter lang en 4,4 meter breed. Ze is opgebouwd uit een stalen frame met een houten vakwerk uit FSC-hout. De constructie wordt ondersteund door betonnen steunpoorten.

De brug is samengesteld op basis van twee houten vakwerkliggers. De houten elementen zijn dichter bij elkaar geplaatst of incidenteel verzwaard of verdubbeld in zones waar de spanningen hoger oplopen in het veldmidden en boven de steunpunten. De vakwerkliggers zijn opgebouwd uit hout van verschillende secties. Door het laten doorschieten van de uiteinden en de willekeurige positie van de talrijke knooppunten ontstaat een complex vakwerk. De verschillende elementen zijn op een innovatieve manier met elkaar verbonden. De opbouw suggereert willekeurigheid, chaos, toeval.

Baken in het kustlandschap

De volumewerking van de houten constructie zorgt voor voldoende geborgenheid van de gebruiker in de zilte lucht, de sterke zeewind, het opwaaiende en soms gloeiende zand. Tegelijkertijd neemt de brug een standpunt in en onderstreept ze haar fragiele positie. Als aangespoeld wrakhout, dat langs de duinvoet en op het strand verstrooid ligt. De brug is een baken in het kustlandschap, een functioneel kunstwerk, een opvallende, erkennende, comfortabele maar vooral veilige oversteek. Ze is een voorbeeld van een geïntegreerd en duurzaam project voor kustontwikkeling, dat het resultaat is van een nauwe samenwerking tussen de Vlaamse overheid, het gemeentebestuur, de ontwerpers en de andere stakeholders.