Home>Project>Kerkeveldstraat, Wilrijk
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Kerkeveldstraat, Wilrijk


Het Antwerpse district Wilrijk ging in 2010 op zoek naar een nieuwe, uitnodigende inkomzone voor de begraafplaats Steytelinck. Het driehoekige pleintje was niet functioneel en lag er tot dan ietwat troosteloos bij. Nu heeft de begraafplaats een waardige ontvangstruimte. Het onthalen en verzamelen van bezoekers gebeurt op een groene rust- en ontmoetingsplek.

De inkomzone van de begraafplaats Steytelinck was tot voor kort een geasfalteerd pleintje met brede voetpaden. Het lag ietwat verloren, achterin tussen het Dokter Donnyplein en de Kerkeveldstraat. Het liet een weinig uitnodigende indruk na, de mooie poort kwam niet tot haar recht. Het was een gebruiksonvriendelijke en onderbenutte ruimte, onwaardig als onthaalplek voor een begraafplaats. Samen met het gebrek aan parkeergelegenheid en kwaliteitsvol groen zorgde dit ervoor dat het district Wilrijk in 2010 de opdracht gaf om de hele zone te herbekijken en de begraafplaats een stijlvolle, functionele inkom te geven.

Een nieuwe inkom

Het ontwerp moest  soberheid, sereniteit en duidelijkheid uitstralen en de sfeer van de begraafplaats naar buiten brengen. De basis hiervoor is het doortrekken van de centrale as vanuit de begraafplaats tot aan de straatkant. Deze vormt zo een nieuwe, rechtlijnige toegang en lost de onduidelijke verkeerssituatie van weleer op. De strakke inplanting van de bomen en de verlichting langs deze as versterkt de symmetrie. Op deze as zijn een onthaalzone en een parkeerkamer ingericht. De zone ernaast doet dienst als ontspanningsruimte met een meer parkachtig karakter.

Voor de monumentale inkompoort bevindt zich de ontvangstzone, waar mensen kunnen verzamelen en de ceremoniewagen opwachten. De betonelementen fungeren als zitgelegenheden voor de bezoekers.

Een duurzame groene parkeerkamer zorgt voor voldoende parkeermogelijkheden. De structuur refereert naar de kamers en de perken op de begraafplaats. Haagstructuren en grastegels zorgen voor een groene afbakening en vormgeving van de parkeerzone.

Een vrije, open ruimte naast de centrale as is een nieuwe ontmoetingsplek voor zowel bezoekers als buurtbewoners en studenten van de nabijgelegen campus van de UA. De rechtlijnige betonnen zitmuren in de grasrijke zone zijn een aangename plaats om te verpozen. De vrijstaande bomen zullen hier op termijn mooie solitaire groenvolumes vormen die een tegengewicht geven aan de strakke lijnvoering van de eigenlijke inkom.

Een strakke vormentaal

De beeldentaal en materiaalkeuze van de begraafplaats zijn overgenomen in de inkomzone. Een beperkt aantal sobere elementen, vormen en kleuren zetten de sereniteit van de zone kracht bij en liggen zo in het verlengde van het gedeelte intra muros. Het gebruik van poreuze materialen zorgt voor een betere waterinfiltratie. Door een hedendaagse lijnvoering en materiaalgebruik te koppelen aan het dagelijkse gebruik van de begraafplaats en het voorzien in een gebruikersruimte voor de buurt probeert dit ontwerp een eigentijdse invulling te geven aan het gebruik van begraafplaatsen.

Betonnen elementen en haagstructuren versterken de lijnvoering en zijn zo geplaatst dat mensen op een aangename manier kunnen verpozen. Strakke taxushagen kenmerken de perken van de begraafplaats. Ze zijn overgenomen als natuurlijke afbakening van de parkeerzone. Rode gravel en kleiklinker contrasteren met het beton en het gras, en sluiten aan bij het bestaande en meer rustieke kleurenpalet van de muren en de gebouwen.