Home>Project>Kleine Bassin, Roeselare
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Kleine Bassin, Roeselare


De herinrichting van het langwerpig bekken – Kleine Bassin genaamd – kadert in de opwaardering van de omgeving tussen de spoorlijn Kortrijk-Brugge en de Brugsesteenweg. Jarenlang deed het Kleine Bassin dienst als waterspaarbekken voor de toenmalige omliggende textielfabrieken. Door het verdwijnen van deze economische functie kwam de site in verval en lag het waterbekken jarenlang verborgen achter een ondoordringbaar groen scherm.

Bestaande troeven benutten

De site heeft een aanzienlijke oppervlakte en een centrale ligging binnen het stadscentrum. In de onmiddellijke omgeving bevinden zich scholen, een ziekenhuis, een treinstation, appartementsgebouwen, handelszaken en een psychiatrische instelling. Het Kleine Bassin had daardoor heel wat potentieel om als kwalitatieve publieke ruimte te worden ingericht. Het gebied vormt tevens een belangrijke schakel binnen de wandel- en fietsas van en naar hoger genoemde locaties. Het doel bestond erin om deze site te transformeren tot een plek die aantrekt in plaats van afstoot, die uitnodigt in plaats van afschrikt, die open is in plaats van gesloten… een plek om te vertoeven, te genieten.

Ingrijpende aanpassingen

Na verwijdering van de verwilderde beplantingen werd het Kleine Bassin eerst drooggelegd om de zwaar aangeslibde bodem met vervuild slib te ruimen en af te voeren.

Bij de inrichtingswerken is voor een kwalitatieve en duurzame uitvoering en materiaalkeuze gekozen, zoals gestaalstraalde betonstraatstenen, hoogwaardig architectonisch beton, roestbestendige stalen wanden en tropisch hardhout. De oevers van het bekken zijn over de gehele omtrek geherprofileerd en verstevigd met een milieuvriendelijke oeverbescherming.

Aan beide uiteinden van het bekken – ter hoogte van de Brugsesteenweg en de Ronde-komstraat – is in de oever een trappenpartij met zitconstructies voorzien, geflankeerd door een waterpartij en een toegangshelling voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Een spel van gebogen stalen wanden omarmt er deze elementen en zorgt voor een zekere geborgenheid. De aanwezige wanden, met in het bijzonder de erin aangebrachte smalle doorkijkopeningen, werken uitnodigend en prikkelen de nieuwsgierigheid om te ontdekken wat er achter deze wanden te beleven valt.

De aanplanting van platanen zorgt in de zomer voor aangename schaduw en een spel van licht en schaduw.

Om de uitgestrektheid van het Kleine Bassin verder te accentueren en aan de site een groene uitstraling te geven, zijn de taluds beplant met Quercus palustris (moeraseik), voorzien van een onderbeplanting. Een passende straatverlichting, samen met grondspots en inbouwspots, zorgt ook ’s avonds voor een veilige en sfeerrijke omgeving.

Gevarieerde uitzichten

Eenzelfde trappenpartij met zitconstructie en toegangshelling werd eveneens centraal in het bekken voorzien, ter hoogte van de aansluiting met de aangrenzende “Ronde Kom”. Op dit punt is er voor fietsers en voetgangers een fraai ogende stalen boogbrug naar de overkant gebouwd. Deze brug fungeert tevens als attractief ‘uitkijkpunt’ midden het Bassin. Men heeft er in het centraal hoog punt een schitterend uitzicht op de omgeving.

Vanaf de centrale plek aan de brug en ook vanaf enkele andere plaatsen, heeft men toegang tot een houten esplanade. Deze constructie bevindt zich net boven het wateroppervlak en laat toe om rondom het Kleine Bassin te wandelen.

Publieke ruimte nodigt uit

Het heringerichte Kleine Bassin werkt stimulerend voor nieuwe initiatieven rond verdere opwaardering van de omgeving. Met de herinrichting van het Kleine Bassin veranderde de omgeving van ‘gesloten’ naar ‘open’, van ‘ontoegankelijk’ naar ‘uitnodigend’, van ‘monotoon’ naar ‘afwisselend’. De speelse elementen, de toegankelijkheid voor iedereen, het groen, het contact met en net boven het water werken samen versterkend en nodigen uit om er te vertoeven, gezellig te keuvelen, te wandelen, te joggen of gewoon gezellig te picknicken.