Home>Project>Koude Keuken, Brugge
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Koude Keuken, Brugge


De herinrichting van de recreatieve parkzone aan de rand van de vijver in de Koude Keuken past in het beheerplan om het park in fases op te frissen. De vorige aanleg met U-blokken oogde totaal verouderd. Bovendien was er weinig contact tussen de oeverzone en de rest van het park. De nieuwe aanleg creëert een aangename zitruimte met vloeiende lijnen, in verbinding met het achterliggende park.  

In de Brugse deelgemeente  Sint-Andries ligt het domein ‘Koude Keuken’. Het bestaat uit een groot park met een vijver (oude zandwinning), een  kasteel, een sportcomplex en een speelplein. Het sportcomplex telt enkele sportterreinen voor voetbal, tennis, basketbal, petanque en beachvolley, een polyvalente sporthal en een staande wip voor handboogschieten. Het park huisvest verschillende jeugdbewegingen (scouts, chiro en KSA) en enkele andere verenigingen (hondenclub, club voor miniatuurbootjes…).

Verouderd en versleten

In 2010 werd een beheerplan opgemaakt om het park in verschillende fases op te frissen. De nieuwe aanleg van de recreatieve oeverzone is de eerste fase van de uitvoering van het plan. Die zone was totaal verouderd en versleten. Verschillende U-blokken waren kapot, de oeverversteviging en de vijverafsluiting waren verwaarloosd, de paden verzakt. Ook het ponton voor de club voor miniatuurbootjes was versleten.

Glooiende taluds

Na de herinrichting is er voldoende zitgelegenheid  aan de rand van de vijver. Vijf bomen die er een vijftal jaar geleden ‘geparkeerd’ werden, zijn verplaatst en elders in het park geïntegreerd. Hierdoor kwam er voldoende openheid en plaats om een ontwerp te maken met licht glooiende taluds waar op de laagste punten de wandelpaden tussen de taluds komen te liggen. De taluds zijn ingezaaid met gras en grote vlekken met een inheems bloemenzaadmengsel om het natuurlijke karakter te versterken. Het verwijderen van een rij heesters langs het aanpalende pad opent interessante doorzichten op het park en zorgt vanuit het park voor meer interactie met de vijver. Tussen en langs de paden en taluds kwamen glooiende zit-/keerelementen in architectonisch beton, die de dynamiek van het ontwerp versterken.

De oevers van de vijver werden versterkt en met een brede band in architectonisch beton afgewerkt. Daar boven op kwam een lichtgrijze parkafsluiting. Ervoor kwam een nieuw ponton voor de club van de modelbootjes.

De overloop van de vijver die via een (te) smalle buis naar een aanpalende gracht liep, werd opengewerkt tot een brede gracht/wadi.

Landschappelijke link

Het geheel kreeg zo een duidelijke landschappelijke link met de rest van het park. De architectonische zitelementen versterken de vormgeving en bieden voldoende plaats aan toevallige passanten of buren die naar de watervogels komen kijken, alsook aan de clubleden van de modelbootjes en aan de jeugdverenigingen die hier hun spel kunnen uitleggen aan de leden.