Home>Project>Minneboplein, Brugge
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Minneboplein, Brugge


Het Minneboplein is een groen rustpunt in de Brugse binnenstad. Het pleintje had een opfrissingsbeurt nodig en werd volledig vernieuwd. Het evenwicht tussen plein en groene ruimte is behouden, maar het geheel is opener geworden. Een centraal plantvak verbindt beide delen met elkaar.

Om de open ruimte en het groen in de Brugse binnenstad te vrijwaren, maakte het stadsbestuur in 2012 een Openruimtebeleidsplan voor het historische centrum op. Het inventariseerde en analyseerde alle bestaande open ruimtes, van de Vesten tot de grote privétuinen. Het Minneboplein is één van de plekken die de leefbaarheid van het stadcentrum garanderen. Het is een groen rustpunt in het authentieke Sint-Annakwartier, met zicht op de Sint-Annarei en de Verversdijk. Op deze plek waren vroeger een cichoreifabriek en later een fietsenfabriek gevestigd. De fabriek werd gesloopt in 1976 en maakte plaats voor een publiek plantsoen,  genoemd naar Bernard Minnebo. Minnebo was gemeenteraadslid van 1904 tot 1919 en was in Brugge de eerste die zijn eed in het Nederlands aflegde.

Plein en groene ruimte

De publieke ruimte die eind de jaren ’70 werd aangelegd, bestond uit een verharde pleinzone en een groene ruimte, van elkaar gescheiden door een heestermassief. Deze ruimtelijke en visuele afscheiding leidde tot ongepast gebruik van de groenzone, ze werd vaak als hondenloopweide gebruikt. De afbakening van de randen met een heestermassief gaf het pleintje bovendien een vrij donker en somber uitzicht.

Het nieuwe concept behoudt een evenwichtige verdeling tussen plein en groene ruimte. De verharde zone is aangelegd in de voor de Brugse binnenstad typische mozaïeken en biedt ruimte aan voldoende zitgelegenheid met uitzicht op de Brugse reien. Zowel in de verharding als in het gazon is een oorspronkelijke molensteen geplaatst. Ze kunnen functioneren als zitelement of als spelprikkel.

De groene ruimte geeft plaats aan beplanting en doet ook als speel- of ligzone dienst. Langs de muur die de oost- en de zuidzijde van het pleintje afbakent, zijn vaste planten gecombineerd met enkele accenten van heesters. De oude heesters zijn teruggesnoeid. Er is gekozen voor een doordachte keuze aan schaduwminnende planten omdat het plantvak langsheen de muur een groot deel van de dag beschaduwd is.

Kleurrijk centraal plantvak

Een centraal plantvak verbindt de groene ruimte en het plein met elkaar. Dat wordt versterkt door een rollaag die de belijning van het plantvak weergeeft in het gazon en de verharding. De beplantingskeuze zorgt voor een kleurrijk en vormelijk accent centraal op het pleintje.

In een uitsnijding in de verharde zone is een Tilia tomentosa aangeplant. Samen met een Gleditsia triacanthos ‘Skyline’ compenseert hij het verlies van twee oudere bomen die wegens ziekte gerooid werden.

De mozaïekkeien zijn opgevoegd met gemodificeerde mortel. Zo kunnen er geen ongewenste kruiden in de voegen groeien. Om onkruid in de plantvakken tegen te gaan is gekozen voor een hoge beplantingsdichtheid, zodat ze sneller zullen dichtgroeien en ongewenste kruiden minder kans krijgen.