Home>Project>Molenpoortplein, Hasselt
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Molenpoortplein, Hasselt


Het Molenpoortplein ligt aan één van de belangrijkste entrees van de binnenstad van Hasselt.  Het is een sterk ruimtelijk schakelelement tussen de compacte binnenstad en het stedelijke waterfront langs de Kanaalkom.  Het plein kreeg een sterke vormgeving gekoppeld aan een hoge gebruikswaarde.

Het Molenpoortplein maakt de verbinding tussen de binnenstad, het commerciële centrum en de nieuwe ontwikkeling aan de Kanaalkom. De ontwerpopgave vroeg een volledig nieuwe inrichting die deze schakelfunctie ondersteunt. Het plein is ontworpen met aandacht voor de historiek en de sfeer van de plek, rekening houdend met het creëren van zichtassen. Er werd een aantrekkelijke verbinding gecreëerd in harmonie met de omgeving, het is er aangenaam flaneren en verpozen.

Loper en rustpunten

In de bestrating is de loop van de Oude Demer weer in beeld gebracht. Een speelse loper geeft niet enkel oriëntatie aan het plein, hij structureert het plein in zijn geheel op een subtiele manier. Een reeks fonteinmonden, met aangepaste verlichting, vergezellen de loper. Aan weerszijden van deze centrale golvende as zijn rustpunten ingebouwd. Aan de zijde van de bebouwing is het rustpunt vormgegeven met een lange houten vlonder. Deze is opgetild tot zithoogte en hierin zijn bomen geplaatst die voor schaduw zorgen. De geïntegreerde boomvakken zijn noodzakelijk om de hoogstammen voldoende groeikansen te geven boven op de ondergrondse parkeergarage. Door de maatvoering van dit houten lineair element is de gebruikswaarde ervan zeer hoog. Je kan er zitten, liggen, wachten, mijmeren, genieten, picknicken. De vlonder doet ook dienst als geleidend element naar de ingang van de ondergrondse parkeergarage van het Molenpoortplein.

Aan de andere zijde is de inrichting van het rustpunt veeleer groen, met een helling in gras en kriskras geplante  bomen. Losse één- en tweepersoonszitbankjes en lichtarmaturen boorden de groenzone af. Het vergroenen van het binnenstedelijke weefsel was een belangrijk aspect in de ontwerpopgave.

Bijzondere vormgeving

De houten zitbankjes zijn op maat van het project ontworpen en dus uniek in hun vormgeving. Ze zijn op dezelfde manier uitgevoerd als de lange vlonder, maar ze hebben rugleuningen.

Het volledige plein en de aanpalende wegen (Isabellastraat en Kattegatstraat) zijn heraangelegd in gebouchardeerde en gezaagde Chinese graniet. De loper die de wandelbeweging accentueert, is uitgevoerd in blauwe hardsteen en Chinese graniet, aangevuld met geperforeerde bronzen platen waarin teksten en/of figuren (Hazelaarblad) zijn gelaserd.

In contrast met het plein en zijn vloeiende vormen is boven de nieuwe toegang tot de ondergrondse parkeergarage een strakke luifel geplaatst die de functionele parkingfaciliteiten (lift, trap, betaalautomaat, openbaar toilet) overkoepelt. Ter hoogte van de seniorie is ervoor gezorgd dat er geen visuele barrière ontstaat. Hierdoor is er een evenwicht tussen een efficiënte functionele aanleg (integrale toegankelijkheid, vlotte verbinding, toegang tot de parking) en een speelse beleving van de ruimte.