Home>Project>Ploegsteertplein, Berchem
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Ploegsteertplein, Berchem


Het Ploegsteertplein ligt midden in een woonwijk in Berchem. Het werd volledig heraangelegd van voortuin tot voortuin, zonder niveauverschillen. De auto is er enkel nog welkom om te laden en te lossen. Het is een sober, groen plein zonder speeltoestellen, maar met speelaanleidingen, picknicktafels en zitgelegenheid. De buurt had een belangrijke stem in de herinrichting. Dat zorgt voor een groot draagvlak en een positieve sfeer.

Tot voor kort was het verkeer dominant op het Ploegsteertplein: auto’s reden aan de vier zijden van het kleine pleintje, centraal lag een volleybalveld en stonden vijftien bomen. De straten en het plein waren uitgeleefd. In 2011 en 2012 ging de stad over tot een volledige heraanleg.

Buurt betrokken

De buurt werd heel sterk betrokken bij de herinrichting. De basis voor het ontwerp waren enkele voorstellen om het plein autoluw te maken en op die manier een groter ruimtegevoel te creëren. Uit deze voorstellen kozen de omwonenden één scenario, dat in dialoog met de buurt verder werd uitgewerkt. Die samenwerking maakte onmiddellijk enkele algemene wensen van de buurtbewoners duidelijk. Ze wilden een sober plein zonder speeltoestellen, maar wel met speelaanleidingen, picknicktafels en zitgelegenheid. Met die randvoorwaarden ging de ontwerper aan de slag.

Autoluw

Het resultaat is een plein dat van voortuin tot voortuin is aangelegd zonder niveauverschillen, zodat alle zijden met elkaar verbonden zijn. Door de strategische plaatsing van de verschillende componenten en het meubilair is het plein voor autoverkeer enkel toegankelijk om te laden en lossen. Hierdoor is de ruimte goed leesbaar en veilig voor spelende kinderen en blijven ook de looplijnen logisch.

Vier verhoogde plantvakken boorden het plein af. Ze structureren het geheel en kaderen het centrale volleybalveld. De brede betonnen randen kunnen eveneens dienst doen als alternatief spel- of zitelement.

Vrije en creatieve invulling

De kinderen uit de buurt vonden het vooral belangrijk om op het plein te kunnen rolschaatsen en hinkelen. Hiervoor werd geen speciale infrastructuur geplaatst, de ruimte laat een vrije en creatieve invulling toe.

In het nieuwe ontwerp zijn vier grote platanen behouden en speels aangevuld met wintereiken. Het plein krijgt zo een groen karakter, en lijkt optisch ruimer dan het is. Het gebruik van de hoofdkleuren beige en betongrijs bij de uitvoering van het ontwerp, geven het plein een zacht en aantrekkelijk aanzicht.