Home>Project>Sinte-Mettetuin, Mechelen
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Sinte-Mettetuin, Mechelen


Achter de historische gevels van het vroegere klooster van O.L.V.- van Leliëndaal aan de Bruul ligt al eeuwenlang een onbekende binnentuin. Hij werd recent ingericht als openbare stadstuin. De vernieuwde stadsruimte met een krachtig, groen en publiek karakter staat in dienst van de stad, zijn bewoners en bezoekers. Dankzij zijn ligging is de tuin de perfecte plek om te ontsnappen aan de stedelijke dynamiek van de drukke winkelstraten rondom.

Mechelen maakt al verschillende bestuursperiodes werk van een vergroening van de binnenstad. De weinig bekende tuin aan de kantoren van het Sociaal Huis binnen het gesloten bouwblok gevormd door de Bruul, de Lange Schipstraat en de Schaalstraat werd als belangrijke stapsteen voor het nieuwe, binnenstedelijke groennetwerk aangeduid. Letterlijk een plek om te ontdekken als nieuwe stadstuin voor de gerenoveerde binnenstad.

Complexe opdracht

De kloostertuin was door de jaren heen verworden tot een logistieke buitenruimte met een lage belevingswaarde. Een bovengrondse en een ondergrondse parking legden een grote claim op een deel van de terrein en op de volwassen bomen. De herinrichting was een complexe opdracht. In de tuin moesten een nieuwe hoogspanningscabine, een fietsenstalling en een caféterras aan de zijde van de Bruul geïntegreerd worden. Naast een groene invulling moest de tuin de veelheid aan richtingen, functies en bouwstijlen van het complex van het Sociaal Huis ruimtelijk samenbrengen. Het erfgoed, waaronder een gotisch prieel en de O.L.V.- van Leliëndaalkerk, maakte deel uit van de ruimtelijke ambitie.

Een losse tuin

Het team ontwierp een losse tuin met een gevarieerde bloemenpracht en een grote diversiteit aan ruimten en perspectieven, bijeengehouden door een zacht lijnenspel van paden en plantvolumes. Naast een rustplek is de tuin ook een recreatieve plek. Het ontwerp integreert bestaande verbindingen en verrijkt het geheel met een jeu-de-boulesbaan, gazonvlakken, een beiaardprieel en heel wat zitplekken. Voor de oudere Mechelaars zijn er bewegings- en fitnesstoestellen.

Er werden zo veel mogelijk bomen gevrijwaard. Het bestand is aangevuld met nieuwe bomen die zorgvuldig gepositioneerd zijn ten opzichte van de monumenten in de omgeving. Het pronkstuk is de majestueuze rode beuk centraal in het buurtpark. De drie toegangswegen vanuit de omliggende straten slingeren zich in een ovaal rond deze boom.

Voor de tuinpaden zijn de voor Mechelen typerende driekleurige mozaïekkasseien gebruikt. De stad loopt letterlijk doorheen de tuin. De paden worden afgebakend door onderhoudsvriendelijke borders, gevuld met een combinatie van vaste planten en siergrassen die sterk inzetten op seizoensbeleving.

De nieuwe fietsenstalling is ondergebracht in twee bestaande garages die met een houten bekleding zijn afgewerkt. Ook de elektriciteitscabine voor de Bruul kreeg hier een plaats.

Historische verwijzingen

Het oude prieel werd grondig gerestaureerd. Een opvallende belijning en een vlakke aanleg geven de kapel meer allure en maken ze tot een prominent deel van het architecturale ensemble. Ze staat niet langer verloren in een hoek van het park.

De benaming van het vroegere klooster van O.L.V.- van Leliëndaal leverde de inspiratie voor de vormgeving van een elegant hekwerk met leliemotieven. Dit is aan de toegangen geplaatst, maar ook tussen de bogen van een oude kloostermuur dwars op het terrein. De mogelijkheid om de poorten in het hekwerk te sluiten, zorgt voor een flexibel gebruik van de parkruimte en laat toe dat de ondergrondse parking ook buiten de openingsuren van de stadstuin toegankelijk blijft.

Aan de zijde Bruul herstelt een sequentie van twee stadskoeren de historische samenhang met de stad. Zo ontstaat er een rustige overgang tussen de stenige stad en de centrale, groene parkruimte.

Onder tuin loopt een oude vliet voor de afvoer van ‘grijs’ water. Hij kon niet opnieuw opengelegd worden en is daarom subtiel aangeduid met blauwkleurige grassen.

Kindvriendelijke stad

De Stad Mechelen zet sterk in op een kindvriendelijk imago. Daarom is de tuin opgedragen aan Sinte-Mette of Sint-Maarten, de Mechelse versie van Sinterklaas. Een hinkelpad in de vorm van de gekrulde staf van Sint-Maarten verwijst onopvallend naar dit rijke erfgoed. Het geherwaardeerde historische kader en het immateriële Sint-Mette-erfgoed komen samen in de vernieuwde openbare stadstuin.