Home>Project>Speellandschap Bremweide, Antwerpen
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Speellandschap Bremweide, Antwerpen


Op de plek van een oude, verwaarloosde vijver in de Bremweide ravotten sinds het najaar van 2010 de kinderen uit de buurt. Het speellandschap prikkelt hun zintuigen en stimuleert hun vindingrijkheid.

De Bremweide is een landschapspark in het district Deurne van de stad Antwerpen. Het ligt in de wijk rond het Bosuilstadion van voetbalclub Antwerp FC. De parkzone in Engelse landschapsstijl is 33ha groot, met een vijver in het uiterste westen van het park. Ze is in 1970 ontworpen door de Belgische landschapsarchitect Wirtz.

De oppervlakte van het projectgebied bedraagt 8100m² en omvat de vijver en de groene randzone. Het project ging in 2008 van start met een bevraging en de opmaak van het ontwerp. Omwille van waterproblematiek gebeurde de aanleg pas in 2010. Op 15 september 2010 werd het nieuwe speelterrein uiteindelijk feestelijk geopend.

De aanleg van het speellandschap is de laatste schakel in de vernieuwing van de Bremweide. Zo kwam er eerder al een loopzone voor honden, werden de inkomzones vernieuwd en werd de rest van het park in een extensief maaibeheer geplaatst.

Uniek ontwerp

De nieuwe speelplek ligt op de plaats van de oude vijver. Die zag er lange tijd zeer vuil en onverzorgd uit, er zwommen eenden rond in groen water, de randzone was ruig en trok sluikstorters aan. Omdat de vijver lekte en er geen draagvlak was voor een heraanleg werd besloten de zone om te vormen tot een speelterrein. Uit een bevraging van meer dan 250 kinderen uit de buurt bleek dat er behoefte was aan een plek waar ze kunnen ravotten en hun avontuurlijke grenzen kunnen leren kennen. De stad maakte eerst intern een schetsontwerp op dat zo goed mogelijk tegemoet kwam aan de wensen van de kinderen. Vervolgens ging ze op zoek gegaan naar een externe partner om dit plan verder uit te werken.

Ze kwam terecht bij een Duitse firma die de wensen van de stad en de kinderen vertaalde in een maquette. Die werd de basis voor het uitvoeringsdossier. Diezelfde Duitse partner heeft ook alle speeltoestellen gefabriceerd, waardoor het een uniek ontwerp is geworden. Het profiel van de bestaande vijver werd als basis gebruikt voor de inrichting.

Basiselement water

Het speellandschap Bremweide mikt op kinderen van acht tot zestien jaar, met aandacht voor andere leeftijdscategorieën. Het is belangrijk dat kinderen het contact met de natuur niet verliezen. Daarom moet deze speelplek hun zintuigen prikkelen en hun vindingrijkheid stimuleren. De stad wou geen typische speeltoestellen, maar een confrontatie tussen spelen en levende natuur. Een combinatie van natuur en speelaanleidingen, en het gebruik van natuurlijke materialen moeten hiervoor zorgen.

Water, zand en reliëf zijn geweldige speelelementen. Zij vormen de basis voor verschillende spelvormen: horizontaal en verticaal spelen (oversteken, over-, onder- en opkruipen, klimmen, springen), evenwicht, fantasie- en constructiespel, speelimpulsen, groepsspel, individueel spel en contactspel.

Bijzonder aan het project is dat water voor de eerste keer als basiselement gebruikt is in een ontwerp voor een speelterrein in Antwerpen. Het plaatsen van grindkoffers en een nauwkeurige profilering zorgen ervoor dat het water geleidelijk afloopt en niet te lang blijft stilstaan. In de zomer zal er amper water aanwezig zijn, tijdens periodes met hevige regelval zal de speelzone gedeeltelijk onder water staan. Bepaalde oversteken zullen dan met de voeten in het water genomen moeten worden of zullen ontoegankelijk zijn. Zo worden kinderen op elk moment van het jaar tot andere spelvormen geprikkeld.

Uitdagend en veilig

Alle speelelementen zijn gebouwd in Robinia, een inheemse hardhoutsoort die goed bestand is tegen water. De kromme en speelse vormen dragen bij tot het natuurlijke karakter. De aanplantingen zijn inheems en aangepast aan de natte situatie van het terrein. Door de groenbuffer naar de rest van de Bremweide te doorbreken met toestellen is de band tussen de speelzone en de rest van het park verstevigd. Het openbreken van de buffer naar de straat toe en het plaatsen van vlaggenmasten tussen het straatgroen vestigt de aandacht op de speelzone en dat verhoogt de sociale controle.

Uiteraard zijn bij het aanleggen van een speelzone de veiligheidsnormen zeer belangrijk. Naast de algemene regelgeving ging de aandacht specifiek naar het gebruik van water. In Nederland is het al langer de gewoonte om water te integreren in speelterreinen, in België en zeker in Antwerpen is dit nog niet het geval. Er werd rekening gehouden met de mogelijke risico’s verbonden aan het water, met valhoogtes en valdemping. Daardoor is dit een heel uitdagende en veilige speelzone geworden.