Home>Project>Speelterrein Distelhoek, Merksem
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Speelterrein Distelhoek, Merksem


Het recreatiedomein Distelhoek was allesbehalve aantrekkelijk voor omwonenden en bezoekers. Een totaalvisie moet daar verandering in brengen. In een eerste fase is het speelterrein volledig vernieuwd. Met de natuur als thema is een avontuurlijk terrein gerealiseerd dat kinderen tot twaalf jaar speelgelegenheid te over biedt.

Het recreatiedomein Distelhoek ligt in een woonwijk in Merksem. De locatie had een gesloten karakter, een draadafsluiting en hoge beplanting verhinderden sociale controle. De ingangen en de padenstructuur waren onlogisch en nodigden niet uit om het domein te bezoeken. De paden waren versleten en eindigden soms in het niets. De vele functies in het gebied misten samenhang. Bovendien kampte het terrein met waterproblemen.

Een totaalconcept

Om het domein aantrekkelijker te maken voor bezoekers en omwonenden was er een totaalvisie nodig. Het ontwerp voorziet in een samenhangende structuur met logische hoofdpaden die voor meer passage en dus sociale controle zorgen. Rond het domein komen een wandelpad en een apart joggingparcours. De ingangen aan de straten zijn aantrekkelijker gemaakt door het verwijderen van de afsluiting, het plaatsen van nieuwe verlichting en het kiezen voor een iets overzichtelijkere beplanting.

Een kronkelende fiets- en wandelas snijdt het terrein doormidden, dwarspaden verbinden de verschillende straten van de wijk met elkaar. Distelhoek kan zo uitgroeien tot een mooie groene verbinding voor wandelaars, fietsers en joggers tussen het toekomstige Laaglandpark en het Groene Hart van Merksem. Door de padenstructuur ontstaan ook verschillende zones op het terrein zelf: een natuurlijk speelbos, een sportzone voor jongeren, een seniorenlokaal met petanque en aan de bestaande horecagelegenheid een nieuw speelterrein met sportgelegenheid voor de allerkleinsten.

De stad koos voor beton voor de rondgang, antraciet kleiklinkers voor het middenpad, de dwarspaden en de toegangen, en porfier voor het joggingparcours en de zitpleintjes. De bestaande bomen zijn zo goed als allemaal behouden. Verder bestaat de beplanting vooral uit bomen, lage heesters en enkele gazons met een verschillend maaibeheer. Wadi’s doen dienst als natuurlijke waterbuffers.

Voor de uitvoering werkt de stad in fasen. Eerst is het speelterrein aangepakt, dat was het dringendst aan vernieuwing toe. In 2013 legt de stad de rest van de padenstructuur aan en volgt de invulling van de andere zones.

Een avontuurlijk, natuurlijk speelterrein

Het thema voor het nieuwe speelterrein was natuur. De inrichting kijkt ook naar de geschiedenis van het gebied: de vroegere nederzetting van de Merksemse stroboeren aan de Schelde in het veen- en moeraslandschap. De vegetatie, wadi’s en andere logische speelaanleidingen verwijzen naar dit verleden en geven het speelterrein een avontuurlijk karakter.

Drie zones bieden spel voor nul- tot zesjarigen, avontuur voor zes- tot twaalfjarigen en sport voor nul- tot twaalfjarigen. De zones zijn aan elkaar geschakeld door een greppel –  ‘de Schelde’ – die door het terrein meandert. Langs deze Schelde bevinden zich allerlei speelaanleidingen voor verschillende doelgroepen en leeftijdscategorieën. Zo zijn er sluisjes, doorkijkjes, bootjes van wilgentenen, houten speelhuisjes, boomstammen, bruggen en tunnels. Op het terrein staan verder schommels, een groot houten klimtoestel, nestkastjes, een insectenhotel, een kabelbaan en een keientribune. Nieuw aangelegde heuvels zorgen voor een spannend fietsparcours.

Met het hergebruik van materialen, wilde planten, grassen, water, zand en natuurlijke balken is de nadruk gelegd op natuurlijke materialen die inspelen op de beleving van de natuur en die de zintuigen en vaardigheden van de kinderen aanscherpen.