Home>Project>Sportpark Daverlo, Brugge
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Sportpark Daverlo, Brugge


In 2008 besliste het stadsbestuur om een nieuw wijkcentrum te bouwen in het sportpark Daverlo in de Brugse deelgemeente Assebroek. Het gebouw geeft plaats aan zes diensten en een cafetaria met een groot buitenterras. Bij het terras is een avontuurlijke en gezinsgerichte speelruimte aangelegd. De site kreeg ook een nieuw skatepark en een basketbalterrein. 

Assebroek is dicht bebouwd, de behoefte aan meer speelruimte was groot. Het speelruimtebeleidsplan stelde ook vast dat er een tekort aan skateruimte was. In het sportpark Daverlo vinden alle doelgroepen nu hun gading: zowel kleuters, lagereschoolkinderen als tieners kunnen hun speelkriebels botvieren op het piratenspeelplein, het skatepark en het basketbalplein. Het sportpark is goed ingeplant in de omgeving, de verbinding met het trage netwerk is uitstekend. In een straal van 500 meter rond Daverlo zijn er vier jeugdverenigingen, drie scholen en een kinderboerderij.

Piratenspeelplein ‘Muiterij’

Het centrale thema van het speelplein is de muiterij van de piraten op hun tocht naar het schatteneiland. Een archaïsche houten schatkaart vooraan op het speelterrein geeft precies aan welke tocht naar het schatteneiland leidt. Het speellandschap is opgedeeld in verschillende zones die elk een eigen plekje vormen en opgehangen zijn aan het centrale thema ‘Piraten’. Op verschillende speeltoestellen is een letter aangebracht. Daarmee kan aan het einde van de tocht het woord ‘muiterij’ worden gevormd. Dit taalspelletje geeft een extra dimensie aan het spelen.  Overal verspreid zijn ornamenten ingewerkt die het geheel een vrolijk en speels accent geven. De kinderen kunnen hier gerust een halve tot een hele dag vertoeven.

De speelconstructies zijn vervaardigd uit natuurlijk en onbehandeld Robiniahout. Enkele kleuraccenten versterken de relatie met het wijkcentrum. Bij de keuze van de speeltoestellen en in de materiële uitwerking ervan is er rekening gehouden met de resultaten van inspraak.

De speelheuvels zijn aangelegd met 1000 m³ teelaarde,  gerecupereerd uit de uitgraving van de parking van het wijkcentrum. Ze zijn gedeeltelijk ingezaaid met bloemenmengsels. Er zijn enkele bomen en hagen aangeplant. Verder is er een zandvlakte en een wadi. Naast het terras van de cafetaria kwam er een petanqueterrein.

Skatepark en basketbalterrein

Aansluitend bij het speelplein is een skatepark en een basketbalterrein gebouwd. Het skatepark is 500 m² groot en is vervaardigd uit een ter plaatse gegoten, naadloze betonverharding. Het basketbalterrein heeft officiële afmetingen. De twee constructies lopen in elkaar over zodat skaters ook op het basketbalterrein kunnen oefenen.  In het skatepark zijn twee leuke zitplaatsen geïntegreerd.