Home>Project>Stadsplein, Genk
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Stadsplein, Genk


Oud en nieuw verbonden

Het nieuwe Stadsplein in Genk is een dankbare ruimte voor bewoners, bezoekers, kinderen, evenementen. Zijn schijnbaar eenvoudig voorkomen maakt een bijzondere multifunctionaliteit mogelijk.  

Het nieuwe Stadsplein in Genk verbindt het nieuwe en het oude deel van de stad. Die verbindende kwaliteit komt al tot uiting in de vorm van het plein: een puzzelstuk, een weegschaal. Aan de twee uiteinden is er ruimte voor evenementen, ze zijn met elkaar verbonden door een langgerekte flaneerruimte. Ook in de details is er oog voor oud en nieuw. Het plein toont respect voor de andere openbare ruimtes in Genk door het gebruik van kleuren uit het pallet van de bestaande verhardingen: rood, bruin, paars. Aan de andere kant is er vernieuwing door de introductie van materialen als gekleurde uitgewassen beton en cortenstaal.

Eenheid en eenvoud

De ontwerpers kregen de opdracht om zo veel mogelijk eenvormigheid, eenheid en eenvoud te tonen in de aanleg, om geïntegreerde oplossingen uit te werken voor praktische vraagstukken, om zoveel mogelijk te realiseren met zo weinig mogelijk toevoegingen.

Een andere belangrijke uitdaging in de ontwerpopgave bestond erin de verschillende niveauverschillen met elkaar te verbinden zonder al te veel hindernissen. Trappenpartijen werden vermeden door waar mogelijk hellende vlakken aan te brengen. Dit maximaliseert het gebruiksgemak en de toegankelijkheid.

Minimaal, maximaal

De ontwerpers kozen voor een minimaal materiaalgebruik, voor sobere maar rijke materialen wars van elke overdaad. Dezelfde natuursteen werd gebruikt om waar noodzakelijk te metselen, om straattegels en kasseien te leggen en om als granulaat te verwerken in het uitgewassen beton.

In de wandelzones viel de keuze op bomen met een lichtdoorlatend bladerdak. Op plaatsen waar verbleven kan worden, op een hoek of als eindpunt van een vista werd gekozen voor lommerrijke dichte kruinen (haagbeuken). Er werden al wat oudere en hogere bomen geplant om meteen een voldragen beeld van de plek te bekomen.

Met een minimum aan toestellen wordt toch voor een maximale en comfortabele verlichting gezorgd.

Twee watervlakken bekronen het plein aan beide uiteinden. Het zijn geen klassieke fonteinen, maar verrassende speelse elementen in de buurt van de zones voor terrassen.