Home>Project>Stationsplein, Berlaar
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Stationsplein, Berlaar


Pendelaars kunnen hun auto kwijt op de NMBS-parking, kortparkeerders kunnen terecht in de aanpalende Azalealaan. Het Stationsplein is een gezellige ontmoetingsruimte geworden, de buurt leeft weer helemaal op.

Het Berlaarse stationspleintje was tot voor kort niet veel meer dan een vertrek- en aankomstpunt voor de vele pendelaars, een doodgewone parking met een beperkt aantal parkeerplaatsen, een frietkraam, een verdwaalde vrachtwagen, een broodautomaat. De handelaars in de stationsomgeving vroegen al lang naar meer parkeermogelijkheden en ruimte om activiteiten te organiseren. Omdat het Stationsplein met zijn centrale ligging echt het hart van de buurt is, besloot de gemeente het plein grondig te verfraaiien.

Nieuw dorpscentrum

Een NMBS-parking naast het gerenoveerde stationsgebouw zorgt voor een uitgebreid parkeeraanbod en haalt de meeste wagens weg uit het straatbeeld. In de aanpalende Azelealaan kwamen enkele kortparkeerplaatsen, ideaal voor een snel bezoek aan de plaatselijke winkelier.

Doordat de Azelealaan niet langer over maar wel langsheen het plein naar de Stationsstraat loopt, kan het plein weer dienst doen als ontmoetingsruimte. Zo onstaat er een echt nieuw dorpscentrum met voldoende groen en moderne zitplaatsen.

Duurzame mobiliteit

Naast de bereikbaarheid van de aanwezige handelszaken en voldoende parkeerplaatsen was er extra aandacht voor duurzame mobiliteit. Fietsende pendelaars kunnen hun tweewieler kwijt in een overdekte fietsenstalling. De fiets-o-strade, een grote fietsroute tussen Lier en Aarschot, sluit aan op het plein.

Unieke frituur

Bij de uitwerking van het project genoot een duurzame aanpak de absolute voorkeur. De keuze voor duurzame materialen zoals hout en Belgische blauwe hardsteen in plaats van asfalt geven het geheel een stijlvolle, hedendaagse uitstraling.

Ook voor de integratie van het frietkraam op het plein is een unieke, duurzame oplossing gevonden. Om niet uit de toon te vallen, is het volledig opgenomen in het ontwerp van het nieuwe plein. Het kraam kreeg een eigentijdse houten constructie met afdak en sluit daardoor helemaal aan bij de stijl van het nieuwe plein.