Home>Project>Strandzone Blaarmeersen, Gent
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Strandzone Blaarmeersen, Gent


De kust van Gent

Het strand van het sport- en recreatiepark Blaarmeersen is al meer dan een kwarteeuw een trekpleister. Op absolute topdagen is het alsof de kust in Gent ligt. Om mee te evolueren met het aantal bezoekers en hun verwachtingen werd de volledige strandzone gerenoveerd en uitgebouwd.

De nieuwe strandzone van het sport- en recreatiepark Blaarmeersen is nog meer dan vroeger een recreatieve attractiepool voor de stad Gent en haar omgeving. Ze bestaat uit drie grote, verschillende zones: de krekenplas, de grote zwemzone met strand en ligweide, en het sportstrand. De waterlijn werd hertekend waardoor delen land werden omgezet in water en omgekeerd.

Ondiepe krekenplas

De krekenplas is een afgebakende strandzone met ondiep water en aangepaste speeltoestellen zoals spuitfiguurtjes, glijbanen, een watertafel, eilandjes die met een vlot bereikt kunnen worden. Hier kunnen gezinnen met jonge kinderen op een veilige en rustige manier van het strand en het water genieten.

De krekenplas ligt zo’n halve meter boven het waterpeil van de vijver. Een elegante voetgangersbrug overspant de zone waar de krekenplas overvloeit in de vijver. Een pomp zorgt voor watercirculatie en een optimale waterkwaliteit.

De zone is door een talud van het andere strandgedeelte gescheiden. Op het talud loopt een verharde wandelweg. Aan de buitenkant van het talud ligt een klein strand dat dienst doet als surfstrand en vertrekplaats voor de kano- en kajakkampen en -tochten.

Baai van de Blaarmeersen

De vorm van de strand- en zwemzone wordt als het ware gespiegeld zodat de baai van de Blaarmeersen wordt gecreëerd. Hierdoor is er een beter overzicht, wat de veiligheid en het toezicht ten goede komt. Het strand is aangelegd in een zachte helling. Het strand en de ondiepe zwemzone zijn verdubbeld in oppervlakte. Er zijn vijf stranddouches, drie torens voor de redders, waterglijbaancombinaties, een piratenschip

Tussen de krekenplas en de zwemzone is een aanlegsteiger gebouwd voor de verhuur van waterfietsen en roeibootjes.

De ligweiden zijn volledig heraangelegd in een lichte helling richting zwemzone. Nieuw aangeplante bomen zullen voor de nodige schaduwrijke plekken zorgen. Een achterliggend deel van de ligweiden wordt als ligtalud ingericht waardoor een ruimere blik op de site is gecreëerd. Er werden twee nieuwe sanitaire kernen gebouwd, met omkleedruimte en met voorzieningen voor mensen met een handicap.

Een verhard wandelpad tussen het strand en de ligweide verbindt de verschillende zones op de ligweide met elkaar zodat steeds een vlotte circulatie mogelijk is, zowel vlak aan de strandzone en het water als op de ligweide zelf. De wandelweg zorgt er ook voor dat strand en ligweide nu toegankelijk zijn geworden voor rolstoelgebruikers. Via een houten pad op het strand is het mogelijk met de rolstoel tot aan het water te komen.

Voor de actieve bezoeker

De zone tussen het vroegere strand en het haventje werd opgenomen in de renovatie en is aangelegd als een specifiek sportstrand met een eigen zwemzone. Hier kunnen bezoekers terecht voor allerlei sportieve activiteiten: beachtennis, -volley, -soccer, -handbal. De installaties zijn gratis. In de zwemzone zijn twee waterpolodoelen gemonteerd op de beide damwanden. Dit zorgt voor trainingsmodaliteiten voor de Gentse waterpoloclubs tijdens de zomerperiode.

Aansluitend bij het sportstrand werd een ruim grasveld als specifieke evenementenweide aangelegd. Op die manier kan alle beschikbare ruimte nuttig worden ingevuld. Op dit terrein zijn basisvoorzieningen voor elektriciteits- en wateraansluitingen aangebracht.

Tussen de strandzone en het sportstrand ligt het ‘land’s end’, een steiger die een eindje in het water doorloopt, met zitbanken om rustig van het water te kunnen genieten.

Groen en duurzaam

Een groot deel van de vroegere groenzones is behouden. De gerooide bomen, beplanting en rietzones zijn ruimschoots gecompenseerd. Voor de bouw van de steigers en de staketsels, en de afbakening van de verschillende zones is gewerkt met FSC-gelabelde hardhoutsoorten. De vroegere hardhoutpalen zijn zoveel mogelijk gerecupereerd. Om het grootste deel van de grondwerken droog te kunnen uitvoeren, werd het waterpeil in de vijver met ongeveer twee meter verlaagd. Het peil herstelde zich op natuurlijke wijze.

Zwerfvuil is een bijzonder aandachtpunt. Langsheen de wandelwegen werden nieuwe afvalkorven geplaatst en er kwamen twee afvaleilanden waar het afval gesorteerd kan worden.