Home>Project>The Village, Leuven
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

The Village, Leuven


The Village Leuven is een stadsinbreidingsproject waarbij een voormalig bioscoopcomplex plaatsmaakte voor een nieuwe studentenresidentie. Dat past in de toekomstvisie van de Stad Leuven om studenten te groeperen in nieuwe en moderne residenties aan de stadsrand.

Het ontwerp voor de buitenruimte van The Village speelt sterk in op het geheugen van de plek. Veel oud-studenten denken met weemoed terug aan de beroemde Studio-cinema’s, waar ze menige avond sleten voor de betere film. Dit verleden mocht niet verloren gaan in het nieuwe concept. In de publieke ruimte refereren tal van elementen aan dit cinemaverleden. Zo zijn de paden en terrassen geïnspireerd op een uitgerolde filmrol. De vroegere lichtbakken van de Studio zijn gerestaureerd en hergebruikt, voorzien van een grafiek van silhouetten van bekende filmscenes en acteurs. Zij kleden niet alleen de binnentuin mooi aan, ze doen ook dienst als aantrekkelijke en oriënterende lichtbakens doorheen het park.

Groene stadsoase

Het concept ontstond in nauw overleg met de buurtbewoners, die op een infoavond hun vragen en ideeën kwijt konden. Hun inbreng is bij de uitwerking van het ontwerp meegenomen. Op hun vraag is de publieke ruimte vormgegeven als een groene stadsoase, waar rust primeert. Voor hen is in een zithoek met speelgelegenheid voor de allerkleinsten voorzien, voor de studenten zijn er gras- en ligplateaus met integratie van fitnesstoestellen. Het hele park is voor de buurt doorwaadbaar als trage fiets- en wandeldoorsteek. Om rust en veiligheid te garanderen wordt de publieke ruimte ’s nachts afgesloten.

Daktuinen

Aangezien driekwart van de buitenruimte gesitueerd is op de daken van de ondergrondse parkings (daktuinen) is de plantenkeuze hieraan aangepast en wordt het hemelwater maximaal gebufferd in het daktuinsubstraat.