Home>Project>Visitandinen, Brussel
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Visitandinen, Brussel


In de Tuin van de Visitandinen zijn een kunstenaarsverblijf met zes ateliers en een publieke tuin gerealiseerd. De Tuin van de Visitandinen is ontworpen als een klein participatief cultureel wijkcentrum waar kunstenaar en buurtbewoners elkaar ontmoeten. Hij is ook een open ruimte waar bezoekers zich kunnen ontspannen en met elkaar kunnen praten.

De uitbreiding van de Brigittinenkapel in Brussel is al een tijdje een feit. Ondertussen is vlakbij, in de Visitandinenstraat, ook een kunstenaarsverblijf met zes artiestenateliers en -verblijfplaatsen, en de publieke Selamtuin gerealiseerd.
De Tuin van de Visitandinen past in het Wijkcontract Huidevetters en heeft een dubbel doel: een pedagogische tuin ter beschikking stellen van de wijkbewoners en een reeks artistieke acties ontwikkelen die verband houden met de programmering van de plaats. Deze is gericht op de zoektocht naar podiumkunsten en geeft de voorkeur aan de kruisbestuiving van verschillende genres (toneel, dans, muziek, digitale kunst).
Dit initiatief maakt deel uit van het globale project van de Brigittinen, dat sinds 2007 een beleid van nabijheid en transmissie uitwerkt. De Brigittinen en de stad Brussel hebben daar dan ook werkplaatsen voor kunstenaars ingericht, met de bedoeling zich open te stellen voor de bevolking van de wijk en een participatieve verankering in te voeren.

Experimenteel groen

De Tuin van de Visitandinen is ontworpen als een klein participatief cultureel wijkcentrum. Het project is als een ‘bord aarde in het midden van de stad’. Daar kunnen kunstenaar en buurtbewoner elkaar ontmoeten. De tuin is niet al te zeer geformaliseerd en heeft drie delen: bezinning (formele tuin), creatie (informele tuin) en tentoonstelling (open ruimte). Hij ziet eruit als een erf met een regelmatig, schoon en helder patroon waar her en der historische referentiepunten zijn achtergelaten.
De tuin is ook een open ruimte waar bezoekers zich kunnen ontspannen en met elkaar een gesprek voeren. Hij is bedoeld voor experimenteren, creëren en plaatsen van tijdelijke beplanting. De tuin wordt omzoomd door een omheining van planten. Hij wordt beschermd door animatoren die een opleiding hebben gevolgd om het verhaal van een historische cultuurplaats over te brengen, hun liefde voor planten te delen en de bezoekers kennis te laten maken met het contact met de aarde en met de woordenschat van de tuin van de keuken, maar die ook de dialoog met de andere culturen van de wijk kunnen bevorderen.
Aan de ene kant bevindt zich de tuin waar wordt gespit, gesnoeid, geharkt, geoogst, begoten en uitgerust. Aan de andere kant is er het podium waar de plantenwereld wordt benaderd via diverse experimenten: pastorale liederen, kweken van potplanten, een lezing over tuinieren, dansen in de moestuin enzovoort. Een ode aan de planten, een ode aan ons.

Gevlochten hekwerk

Het gevlochten hekwerk dat de tuin scheidt van het openbaar domein, is van de hand van een kunstenaar. Zijn ontwerpschets is door een architect omgezet in een technisch uitvoerbaar plan, waarmee de aannemer aan de slag kon. Verschillende proefmodellen werden uitgewerkt om beklimbaarheid, draagkracht enzovoort te bepalen. Alles is uitgevoerd in het atelier van de aannemer en ter plaatse gemonteerd. Als materiaal is gekozen voor gegalvaniseerd staal dat vandalisme- en corrosiebestendig is. Door de lichtgrijze kleur is de afsluiting transparant om de interactie tussen de omsloten tuin en het openbaar domein groter te maken. Het hekwerk wordt beplant met eenjarige klimplanten, zoals Oost-Indische kers. De potten op het openbaar domein zorgen voor zitgelegenheid en verlevendigen het straatbeeld.

Oud en nieuw

Het nieuwe gedeelte, de informele tuin, is beplant met grote hazelaars om de monumentale muren van de achterliggende gebouwen weg te stoppen. Een groentetuin staat ter beschikking van de kunstenaars en de omwonenden. Water is de binding en komt in de ganse tuin voor. Een kronkelend riviertje, de waterlijn, loopt van het hoger gelegen gedeelte naar de voet van de tuin. Een drinkfontein zorgt voor verfrissing in de warme zomermaanden. De hellingen in de tuin zijn uitgevoerd in Kandla-kassei en door allerlei voorzieningen toegankelijk voor personen met een handicap.
Het oude gedeelte, de formele tuin, wordt omzoomd door een haag in Buxus sempervirens. De ruimte tussen de deelvakken is beplant met vaste, onderhoudsvriendelijke planten.
Een op maat gemaakte zitbank in hout tegen de herstelde oude muren zorgt voor zitgelegenheid. De wandelpaden zijn aangelegd in kleiklinkers die mooi contrasteren tegenover de oude muren die deze tuin omsluiten.