Home>Project>Werfplein, Aalst
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Werfplein, Aalst


De herinrichting van het Werfplein past in de uitvoering van het Masterplan Stationsomgeving Aalst. De daling van de verkeersintensiteit en het verplaatsen van het autoverkeer naar één zijde aan de rand van het plein, maakt het mogelijk om meer aandacht te besteden aan de verblijfsfunctie. Het plein is verplaatst tot vlak naast de Dender. Het vernieuwde Werfplein beschikt over een verlaagd zitterras en maakt de rivier zichtbaar en beleefbaar.

De Vlaamse Regering kende op 5 december 2008 een projectsubsidie van drie miljoen euro toe aan het stadsvernieuwingsproject ‘Aalst StationsOmgeving’ (ASO). Het project beoogt een betere bereikbaarheid van het station, wil de mobiliteit verbeteren en zorgen voor een verhoogde leefbaarheid en economische relevantie van de Denderoevers. De heraanleg van het Werfplein is er  een onderdeel van.

Masterplan

Na jaren van plannen en studeren wordt het masterplan voor de Stationsomgeving Aalst stilaan werkelijkheid. De stedenbouwkundige reconversie maakt van dit stadsdeel een plaats waar het goed wonen en werken is. De stad creëert een nieuw Statieplein, hertekent het Werfplein en zorgt voor de heraanleg van de aanpalende straten. De NMBS-Holding investeert in een modern fietsgebouw en een parkeergarage met projectontwikkeling. Infrabel bouwt een nieuwe voetgangers- en fietsersonderdoorgang met trappen en liften naar de perrons. De Lijn bouwde een efficiënt busstation in de Dr. André Sierensstraat. Waterwegen en Zeekanaal nv zorgde voor een nieuwe, beweegbare Sint-Annabrug over de Dender.

Waterfront

Het Masterplan Stationsomgeving Aalst wil als hefboom werken voor nieuwe stedelijke ontwikkelingen in de Denderomgeving doorheen het stadscentrum van Aalst. Dankzij het masterplan wordt het een aangenaam en dynamisch trefpunt in het bruisende Aalst. Eén van de pijlers van het masterplan is het creëren van een ‘waterfront’. De Dender, die dwars door het centrum loopt, moet terug een volwaardig onderdeel worden van het stedelijke leven.

Momenteel is er nog de dagelijkse verkeerschaos op het Statieplein en de Sint-Annabrug, veroorzaakt door doorgaand verkeer. Een nieuwe brug en een doordachte verkeersdoorstroming zullen meer mogelijkheden bieden aan het openbaar vervoer en meer veiligheid creëren voor voetgangers en fietsers.

Een brug slaan

Het ontwerp voor de nieuwe inrichting van het Werfplein heeft twee bedoelingen: letterlijk een brug slaan tussen twee stadsdelen door een goede ruimtelijke verbinding te maken tussen linker- en rechteroever en van deze plek een aangename verblijfszone maken. De aanwezigheid van het water is hierbij een extra troef.

Het belangrijkste uitgangspunt bij het ontwerp is het beperken van het autoverkeer van linker- naar rechteroever. Fietsers, voetgangers en openbaar vervoer kunnen de brug in beide richtingen blijven gebruiken. Op die manier wordt een vlottere doorstroming gerealiseerd voor het busverkeer vanaf rechteroever naar het nieuwe busstation.

Door de herinrichting krijgt het Werfplein een nieuwe identiteit en wordt het een onderdeel van de Denderesplanade, waardoor de belevingswaarde van de Dender en haar oevers stijgt.

Water en rust

Het Werfplein werd vroeger afgebakend door rijbanen. Nu is het plein verplaatst tot vlak naast de Dender. Het autoverkeer werd naar één zijde aan de rand van het plein verdrongen. De daling van de verkeersintensiteit maakte het mogelijk om meer aandacht te besteden aan de verblijfsfunctie van het plein. Het vernieuwde, opengetrokken Werfplein beschikt over een verlaagd zitterras en maakt de Dender zichtbaar en beleefbaar.

Eenzelfde verlaagd zitterras is voorzien op de Frits De Wolfkaai. Zo ontstaat er een visuele brug tussen beide oevers. De Dender wordt omarmd en als publieke ruimte opgenomen in het plein.

Het ontwerp met de terrassen verwijst ook naar de geschiedenis van deze plek, naar het vroegere aanmeren en aankomen in de stad.

De Werfkapel en het standbeeld van priester Daens komen nu veel beter tot hun recht. Op de zitbanken onder het groene bladerdek van de platanen is het aangenaam toeven bij warme zomerdagen.

Daarnaast heeft het Werfplein een functie als open ruimte midden in het centrum. Het is bedoeld als een plek van stilte en rust aan het water, in de schaduw van de kapel.

Door de openheid en het ruimtelijk gevoel op het Werfplein is dit meteen ook een aantrekkelijke plaats voor evenementen.

De belichting van bomen en groen zorgt voor de atmosfeer bij avond en nacht. Het lichtplan voor het Werfplein maakt deel uit van het globale lichtplan van de stad Aalst.