Home>Project>Zilvermeer, Mol
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Zilvermeer, Mol


De voorbije twintig jaar werd het Zilvermeer grondig opgeknapt. Nu is ook het laatste, nog niet gerenoveerde deel onder handen genomen: het marktplein en omgeving. Het is het echte hart van het domein en de draaischijf tussen het verblijfsgebied en de recreatieve infrastructuur.

Eind jaren tachtig werd duidelijk dat het Zilvermeer aan een grondige opknapbeurt toe was. Het toerisme was in volle opmars en het domein had na dertig jaar dringend behoefte aan een facelift. In een ambitieus structuurplan werd de visie bepaald voor een modern recreatiedomein, met een opwaardering van de dagrecreatie en de verblijfsrecreatie. De hele camping, speeltuinen, sportvelden, bivak, blokhutten en het strandgebouw werden in de afgelopen decennia volledig gerenoveerd. Ook kwam er een Finse piste, een watersportcentrum, een duikschool en een jachthaven.

Echte hart

Nu is ook het laatste, nog niet gerenoveerde deel onder handen genomen: het marktplein en zijn omgeving. Het is vergroot en ingericht als het echte hart van het Zilvermeer, als draaischijf tussen het verblijfsgebied en de recreatieve infrastructuur .

De renovatie komt aan heel wat doelstellingen tegemoet. Het gebied is omgevormd tot een attractief en samenhangend geheel, de sociale interactie en veiligheid zijn verhoogd. Het element water is belangrijk voor deze site en is dus het bindende element geworden. De unieke ruimtelijke kwaliteit en identiteit zijn maximaal behouden en benut in het ontwerp. Het gebied heeft immers veel potenties die andere locaties niet hebben. De specifieke natuur met karaktervolle bomen, glooiingen, water, zand stond centraal in het ontwerpproces om de omgevingskwaliteit te verhogen. Er zijn duurzame en natuurlijke materialen gebruikt zodat het geheel een lange tijd meegaat, ook het ecologische aspect is niet vergeten. Er is maximaal rekening gehouden met de toegankelijkheid in al zijn aspecten voor de minder mobiele bezoekers. Verder is een gedetailleerd licht- en techniekenplan opgemaakt voor het geheel.

Podium en atrium

De zone tussen de winkel Zilverbos en het administratief centrum is op gelijk niveau gebracht en fungeert als voorplein. Met het nieuwe podium en atrium is het marktplein geschikt voor allerlei evenementen en activiteiten op kleine en grote schaal. De zeilstructuur is niet alleen een eyecatcher maar geeft het plein een echte meerwaarde. Het grote plein is bewust zeer open gelaten omdat er zoveel activiteiten moeten doorgaan. Een kermis, circus, kerstmarkt, koersen en vele optredens zullen hier in de toekomst plaatshebben. Verkeer wordt geweerd maar is toch mogelijk. Het grote caféterras, de fonteintjes en een waterval met beekje bevorderen een ontspannen sfeer en de sociale dynamiek. De mogelijkheid bestaat om een natuurlijke ijspiste te maken op het plein.

Een ruime trappartij verbindt het marktplein met de watersportschool en biedt toeschouwers een schitterend zicht op de vijver en de talrijke watersporters. Van op de zittrappen kunnen ouders hun kinderen gadeslaan die leren zeilen of surfen. De bestaande keermuur en het minigolfterrein werden afgebroken en omgevormd tot een rustige boszone met zon – en schaduwplekken. De boszone vloeit nu over in het plein, ze is wat transparanter geworden om de relatie met de omgeving te versterken. De bomen en glooiingen werden behouden en versterkt. Natuur en ecologie staan hier centraal. De attractiviteit is verhoogd door een meanderende beek met bruggen en diverse zit -en ligplaatsen.

Betalende recreatie

De betalende recreatie is geclusterd bij de roei -en zwemvijver en moet een extra attractie worden van sport- en spelvoorzieningen. De locatie langs het water is gekozen om ook dagjestoeristen naar deze nieuwe recreatiezone te lokken. Van op het strand heeft men immers uitzicht op het kassagebouw en de gocartcircuits. Ook andere vista’s versterken de interactie met de sportvelden, het doorgangsgebied en het marktplein. De beek kabbelt verder in dit deel om uit te monden in de roeivijver. Het nieuwe minigolfterrein met achttien holes is uitgevoerd in gietrubber met obstakels en omranding in roestvrij staal. Het geheel is ook bespeelbaar voor rolstoelgebruikers. Een gocartparcours en een piste voor elektrische minicars zijn uitgevoerd in drainerend asfalt. Vanaf de nieuwe brug heeft iedereen een zicht over het geheel. En tot slot is er een nieuwe vlottende steiger voor roeiboten en waterfietsen die kan afgesloten worden in het kassagebouw.

De attracties zijn geïntegreerd zonder veel wijzigingen aan te brengen in de nivellering en ook de meeste waardevolle bomen werden bewaard. De zon- en schaduwzones zorgen er voor dat het voor iedereen aangenaam vertoeven is. De verhuur van de attracties wordt voortaan vanuit een nieuw kleurrijk kassagebouw gestuurd, zodat het personeel een zicht heeft op de recreanten.