Home>Project>Avonturenberg, Beringen
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Avonturenberg, Beringen


Toen de mijn van Beringen nog in volle bedrijvigheid was, werd het afval op twee bergen gestort. De grote terril is vandaag een natuurreservaat. De kleine terril is omgetoverd tot Avonturenberg. De kracht van erfgoed werd verweven met een uniek speellandschap.

De beschermde koolmijnsite van Beringen is de meest complete van de Limburgse mijnstreek. Ze werd uitgekozen als toeristisch onthaal voor de mijnstreek. Onder de noemer be-MINE krijgt deze erfgoedsite een nieuwe bestemming als een toeristisch-recreatief project. De Stad Beringen zorgde met de Avonturenberg voor de recreatieve ontwikkeling van de kleine terril als belangrijke trekpleister in het project be-MINE. De Avonturenberg is een unieke attractie die de voet van de terril aan het sporenpark verbindt met zijn top op een hoogte van 55 meter. Een spectaculair speellandschap, inhoudelijke erfgoedpaden, adembenemende mountainbikepaden en zichten op nabije en verre relicten van de mijnbouwgeschiedenis vormen samen een totaalconcept waarin beleving centraal staat. Gezinnen, kinderen, scholen en groepen zijn de belangrijkste doelgroepen van de attractie. De vormgeving, inrichting en materialisatie om het project in te passen in de industrieel-archeologische omgeving vereisten uitzonderlijk maatwerk.

Vensters op het mijnverleden

Tegen de helling van de terril is een erfgoedwandeling gecreëerd die duiding geeft over het mijnlandschap en de kenmerken van de mijnsteenberg zelf. De ruggengraat wordt gevormd door een trap die het reliëf van de terril volgt. Een wandeling naar de top leidt langs zeven plateaus, die telkens een wisselende blik op het landschap bieden. Ze zijn ingericht met zitbanken en panelen in dennenhout en staal: een knipoog naar het mijnverleden, want de mijn van Beringen had een permanente voorraad van ongeveer 50.000m³ hout. Elk plateau is een venster op het mijnverleden. De kolenwasserij en de indikker op de mijnsite zelf, de moskee en de tuinwijken eromheen zijn gebouwen met verhalen waarover verteld wordt.

Palenwoud als landart-project

Het palenwoud van 1600 houten palen is een landart-project dat zowel de aandacht trekt als een harmonieus geheel vormt met het landschap. De rondhouten palen refereren aan het mijnverleden toen ze werden gebruikt voor het ondersteunen van de kilometers lange ondergrondse mijngangen. De palen zijn ook de dragers van het speelparcours. Doordat ze in een vast grid staan, ontstaat een perspectivisch spel: de doorzichten creëren een ervaring die doet denken aan de gangenstelsels van weleer. Een lichtlijn langs de trap maakt het profiel van de berg ook ’s avonds zichtbaar.

Klimmen, spelen en ontdekken

Te midden van het palenwoud ligt een groot, prismatisch speellandschap geïnspireerd op ondergrondse mijnenstelsels. Het vlak is een uitdagend object dat vernauwt naar de top en ‘verbrokkelt’ aan de voet. Dit landschap biedt ruimte aan een eindeloze variatie aan spelmogelijkheden en is voorzien van kruiptunnels, klimvlakken met klimgrepen, reuzentrappen. Spectaculair is de twintig meter lange glijbaan. De sensatie van een steeds toenemende hoogte en de moeilijkheidsgraad van het ‘parcours’ nodigen uit tot samenwerken en aanmoedigen. Een symbolische knipoog naar de oude mijnwerkers, die volledig op elkaar moesten vertrouwen.

Kolenplein

De top van de terril is een bijzondere plek waar spelen en beleven samenkomen. Hier is een verzonken kolenplein aangelegd dat letterlijk een venster naar het verleden opent. Boven op de terril voelt de bezoeker zich verbonden met de kolenlaag 800 meter onder de grond, die van Engeland tot het Ruhrgebied loopt. De licht verlaagde positie van het verdiepte plein biedt de mogelijkheid om te ontsnappen aan de wind. In het midden van het plein is geen horizon meer waarneembaar en gaat alle aandacht naar het wolkenspel. De schuine randen van het kolenplein doen dienst als zitrand maar ook als drager van informatie over het 360-gradenpanorama op het mijnlandschap. Bezoekers kunnen rondwandelen op de verhoogde rondgang die een goed overzicht en oriëntatie biedt op de ruime omgeving met zichten op de andere mijnsites in en buiten Belgisch Limburg. Met de Avonturenberg wordt een sterke troef toegevoegd aan be-MINE als onthaal voor de Limburgse Mijnstreek.

Realisatie door samenwerking

Dit project werd gerealiseerd door een intensieve krachtenbundeling tussen meerdere partijen. De ontwikkeling van de site gebeurt in een privaat-publiek samenwerkingsverband waarin de Stad Beringen zich heeft geëngageerd om de mijnterril een recreatieve bestemming te geven. De stap van engagement naar realisatie vereiste grondig vooronderzoek naar de randvoorwaarden en de haalbaarheid, de opmaak van een masterplan en een sterke technische expertise en ondersteuning vanwege de specifieke kenmerken van de mijnsteenberg