Home>Project>Avonturenpad, Linter
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Avonturenpad, Linter


Een nieuw Avonturenpad neemt de bezoeker mee naar De Grote Ge(k)te, een natuurbelevingsgebied in het hart van het natuurgebied de Grote Getevallei in Linter. Het pad is een volgende stap naar een toegankelijk landschap met respect voor de natuurdoelstellingen. Een mooi samenwerkingsproject tussen de Gemeente Linter, Natuurpunt, het Regionaal Landschap Zuid-Hageland en de Provincie Vlaams-Brabant.

Het natuurgebied de Grote Getevallei in Linter, in het zuiden van het Hageland, is een bijzondere natuurrijke parel van 215 hectare, en dat wil de provincie Vlaams-Brabant zo houden. Ze duidde hier een zone aan voor landschapsbeleving: de Grote Ge(k)te. In 2012 opende ze er het Kamsalamanderpad. Deze bewegwijzerde wandelroute vertrekt aan de Kamsalamanderhut en gidst de bezoeker over wegeltjes, bruggen en knuppelpaden de vallei door. In 2014 gaf Vlaams-Brabant het projectgebied in beheer aan Natuurpunt, dat al sinds de jaren 1990 actief is in zijn eigen natuurgebieden in de Grote Getevallei.

Gedragen project

De inrichting van het Avonturenpad is een volgende fase. De projectpartners gingen niet over een nacht ijs en doorliepen twee jaar lang een participatief project met de vele vrijwilligers van Natuurpunt vzw, omwonenden, landbouwers, lokale jeugdbewegingen, scholen en nog een rist andere partners, verenigingen en organisaties. Een delegatie van een twintigtal geïnteresseerden ging inspiratie opdoen bij het belevingspad in het Nationaal Park Eifel. Het resultaat is een gedragen plan voor een nieuwe route ‘In het spoor van de eikelmuis’, ongeveer drie kilometer lang, die aansluit bij het bestaande Kamsalamanderpad. Samen vormen ze het Avonturenpad langs toffe speelelementen in een nagenoeg ongeschonden en stille vallei. Ter voorbereiding van de aanleg voerde Natuurpunt bijkomende natuurbeheerwerken uit en dacht mee na over nieuwe paden. Waar mogelijk werden bestaande paden verlegd naar drogere gebieden om rekening te houden met het natuurlijk overstroombare karakter van het gebied.

Twee startplaatsen

Het Avonturenpad heeft twee startplaatsen. De startplaats aan de Kamsalamanderhut kreeg nieuwe, avontuurlijke speelelementen en een totempaal die de zeven vrienden van de Kamsalamander afbeeldt. Er kwam ook een paalkampeerzone met een composttoilet en een kampvuurplek. Vanaf de zomer van 2019 kunnen bezoekers er ook barbecueën. De nieuwe startplaats aan het Stationsplein in Drieslinter baadt in het thema van de eikelmuis. Kinderen kunnen er ravotten in de levensgrote eikelmuiskast en in de speelse treinwagonnetjes. Er kwamen educatieve borden, geënt op de terreinkennis van de beheerders, en een buitenklasje bij. De provincie investeerde ook hier in een totempaal, ditmaal in het teken van de eikelmuis en zijn vrienden.

De speelelementen langs het Avonturenpad zijn opgetrokken in duurzaam materiaal, zoals geschilde acacia, tamme kastanje en geoogste zomereik uit het Meerdaalwoud. Door het beperken van betonfunderingen blijft de impact op het natuurgebied zo klein mogelijk. Om de rust- en stiltegebieden te vrijwaren, kwamen de nieuwe speelelementen aan de rand van het gebied en bij de dorpskernen. De inrichting rond de speelelementen gebeurde door de technische dienst van de Gemeente Linter en werknemers uit de sociale economie.

Golden Geet

De blikvanger van het Avonturenpad is de nieuwe hangbrug over de Grote Gete, de Golden Geet. De wiebelende brug is de poort naar de kern van het natuurgebied, met liefst meer dan 1900 waargenomen dier- en plantensoorten. De hangbrug staat symbool voor de band tussen de projectpartners. Onderweg stoten bezoekers op een boomlange klim-kamsalamander.

Leave no trace

Tijdens het openingsfeest op de Dag van de Grote Ge(k)te in september 2018 trokken wandelaars massaal de schoenen aan om het Avonturenpad in te wandelen. Ook in de herfstmaanden die volgden, bleek het pad in trek om de Grote Ge(k)te te beleven. Voor de partners is het een geslaagde missie, omdat ze vaststellen dat wandelaars het motto ‘ Leave no trace’ respecteren.