Home>Project>C-Mine plein, Genk
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

C-Mine plein, Genk


Het C-mineplein ligt op het terrein van de voormalige koolmijnsite Winterslag en is de centrale open ruimte van het nieuwe culturele hart van Genk. Het is een obstakelvrij plein met verwijderbare zitelementen en biedt dus veel mogelijkheden voor evenementen en spektakel. De pleinvloer in zwarte leisteen, de waterspiegel en de nevelfonteinen, het lichtplan maken het tot een plek waar het gezellig toeven is. 

De Winterslagsite ligt ten noorden van het winkel- en zakencentrum van Genk, omringd door woonwijken met voornamelijk voormalige mijnwerkerswoningen. De hoge terril met steenresten uit de mijnen is goed zichtbaar vanaf het hart van de site. De stad Genk had grote ambities met het terrein. De site werd het tweede centrum van Genk, met het thema cultuur als leidraad. De voormalige mijngebouwen rond het plein zijn gerenoveerd en kregen verschillende bestemmingen van culturele aard: theater, bioscoop. Er verrees ook nieuwbouw, aan de westzijde van het plein staat de Media, Arts & Design Faculty van de Katholieke Hogeschool Limburg.

Bruisend cultureel hart

In 2006 formuleerde de toenmalige Vlaams Bouwmeester een open oproep voor het ontwerp van de centrale pleinruimte. Tijdens het uitschrijven van de meervoudige opgave was de transformatie van het gebied in volle gang. Eén van de gebouwen was al een bioscoop geworden en de ondergrondse parkeergarage was opgeleverd. De verbouwing tot cultuurcentrum, de nieuwbouw voor de Media, Arts & Design Faculty en de ontwikkeling van de ondergrondse bezoekersattractie C-mine-expeditie waren projecten die liepen.

Het plein draagt bij tot de uitbouw van C-mine als het bruisende culturele hart van Genk. Het is zo ingericht dat het ruimte biedt voor spektakel. Er is gekozen voor een obstakelvrije ruimte met verwijderbare zitelementen. Ook wanneer er geen evenementen plaatsvinden, heeft dit plein een dynamisch en levendig karakter waar het gezellig vertoeven is.

De pleinvloer is gemaakt van Belgische zwarte leisteen en verwijst naar het ‘zwarte goud’ van de voormalige mijn. Het is ook de steensoort die tijdens de ontginning van de mijnen op de terrils van Genk beland is. De leistenen hebben verschillende afmetingen, van grote flagstones tot fijne spanen. De vloer krijgt een levendig karakter dankzij een waterspiegel, nevelfonteinen, zitelementen en verlichtingselementen. De stoelen en krukken, gemaakt van in vorm gevouwen RVS-plaatstaal, staan als glinsterende diamanten op de donkere pleinvloer te schitteren.

Bijzonder avondlijk beeld

De gebouwen rondom het plein worden met veel respect voor het historische karakter van de site aangelicht. De twee schachtbokken op het plein worden belicht met led-armaturen en zorgen voor een lichtbaken op grote afstand. Op het plein zorgen de lichtlijnen in de vloer, de verlichting van de nevelfonteinen en van de zitelementen voor een bijzonder schouwspel. Voor alle verlichting is de basiskleur warm wit, maar kleureffecten tijdens evenementen zijn mogelijk. Een groot deel van de verlichting is, net als de fonteinen, in een integraal bestuurbaar programma opgenomen.