Home>Project>Camp Carré, Genk
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Camp Carré, Genk


Met Camp Carré heeft het Molenvijverpark een picknickplek die past bij en opgaat in de omgeving. De opdracht omvatte het ontwerp en de realisatie van de picknickplek zelf, maar ook de ontwikkeling van een identiteit voor deze zone en een picknickpakket. De Stad Genk wil de komende jaren nog enkele picknickplekken realiseren in het Camp Carré-thema.

Het Molenvijverpark is een groen rustpunt van tien hectare aan de lengteas van de Dorpsvallei. Het dankt zijn naam aan de vijver langs de oude watermolen, nu een restaurant. Het maakt deel uit van het stadspark aan de Molenstraat en is vrij te bezoeken. Voor de picknickplek zijn drie modules voorzien op een tiental meter afstand van elkaar. De drie zones zijn identiek opgebouwd, maar hun afmetingen en patroon verschillen. De elementen gaan op in hun omgeving en het grasveld is een onderdeel van de opstelling.

Picknickdeken

Voor de dienst Toerisme van de Stad Genk was het vanzelfsprekend om voor deze opdracht samen te werken met een designer of kunstenaar die in visie en ontwerp uiting kon geven aan Genk als creatieve, groene én kosmopolitische stad. De inspiratiebron voor het ontwerp is de picknicker die zich met zijn picknickdeken op een behaaglijk, rustig lapje gras nestelt, die dat plekje soms heel subtiel afbakent en zo een tijdelijk kamp bouwt, Camp Carré. Het typische patroon van de picknickdeken is in dit project uitvergroot en komt op verschillende plaatsen en in verschillende patronen in de omgeving terug. De deken is ook te zien in het Molenvijverpark, waar de picknicker zich op het dambordpatroon in het gras kan nestelen en de barbecue kan aansteken op de daarvoor voorziene plaats. Camp Carré is de perfecte plek om met grote groepen en families te tafelen. Hier komen verschillende generaties samen. Aan tafel is er plaats voor zestien personen, ook aan de rolstoelgebruiker is gedacht. De zitplateaus zijn ideaal voor jongeren, het dambordpatroon zet aan tot spel.

Huisstijl

Om van het picknicken  nog meer een beleving te maken, zijn er hittebestendige schalen voorzien in de tegels. Wie wil kan een ecologische wegwerpbarbecue kopen bij de dienst Toerisme. De bezoeker kan een eigen picknick meenemen of een picknickmand vol multiculturele lekkernijen bestellen en afhalen in Genk. De volledige inhoud van de mand (deken, handdoek, ecologische verpakkingen en het eten) baadt in de Camp Carré-huisstijl.

Camp Carré heeft veel uitbreidingsmogelijkheden, zowel fysiek (op meerdere plekken in de stad) als inhoudelijk (meer lokale handelaars betrekken). Zo kan een bakkerij een speciale versie maken van de typische, geruite wafel. De Stad Genk wil de komende jaren nog enkele bijkomende picknickplekken laten ontwerpen, steeds binnen het thema van Camp Carré. In het voorjaar 2017 wordt een nieuw ontwerp gerealiseerd in het natuur- en recreatiegebied Kattevennen.