Home>Project>De Voer, Voeren
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
Ongecategoriseerd

De Voer, Voeren


De Voer stroomde, stevig ingebed in een betonkoker, vrij karakterloos doorheen de dorpskern van Voeren. VMM en de gemeente wilden de rivier weer een fraai, natuurlijk uitzicht geven en de waterbeleving verhogen. Met enkele eenvoudige ingrepen is de Voer weer leesbaar in het dorpsbeeld en zijn de bewoners weer betrokken bij de loop van hun rivier.

Een eerste ingreep is de Voerloper. Door het voetpad over het volledige traject te verbreden tot een recreatief wandelpad en de straat te versmallen krijgen autoverkeer en actieve weggebruikers een evenwaardige plaats. Nieuwe, uniforme bruggen naar de oeverwoningen en eenvormige leuningen langsheen het water zorgen voor een rustiger straatbeeld.

De tweede ingreep is het Voertheater. Aan het begin van de Voerloper dalen enkele terrasplateaus met houten zitbanken af tot op het waterniveau. Een rustgevend, groen plantendecor met voornamelijk varens aan de overzijde, het statige pand Drees aan de rugzijde en twee groene zijkanten maken van dit zittheater een bijzonder aantrekkelijke plaats om te vertoeven.

De betonkuip van de Voer is behouden. Moswanden en rivierbegeleidende, overhangende beplanting met wisselende bloei, deels groenblijvend deels met prachtige herfstverkleuring, verlevendigen de rivierloop.  Zij zullen in de komende jaren de betonwanden aan het zicht onttrekken.