Home>Project>Dorpshuisplein, Izegem
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
Ongecategoriseerd

Dorpshuisplein, Izegem


Begin 2019 onderging het Dorpshuisplein in Emelgem een flinke metamorfose. Het oorspronkelijk volledig verharde pleintje kreeg een verfrissende groene injectie, aangepast aan de behoeften van de buurt. Beton moest wijken voor meer groen, een verrassend speelelement en een publieke barbecue.

Het Dorpshuisplein is een publiek pleintje dat grenst aan het dorpshuis van de Izegemse deelgemeente Emelgem. Het dorpshuis fungeert als maaltijdpunt en ontmoetingsplaats voor voorstellingen, vergaderingen en kleine feesten. Voor heel wat buurtbewoners is het ongetwijfeld het kloppende hart van Emelgem.

Slordig en verlaten

Het Dorpshuisplein was de voorbije jaren in onbruik geraakt en oogde slordig en verlaten. De verharding van rode betonnen klinkers had een verkleinend effect. Het petanqueveldje in het midden van het plein werd zelden nog gebruikt. Van groen was er nauwelijks sprake en de bomen die er stonden, duwden de bestaande verharding omhoog. Een uitzondering was de prachtige tweestammige magnoliaboom, die niet helemaal tot zijn recht kwam. Het mag duidelijk zijn dat het potentieel van het Dorpshuisplein lang niet volledig benut werd. Het was hoog tijd voor een opfrissing. Het moest weer een gezellig, goed toegankelijk en multifunctioneel plein worden, een bruisende plek waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten onder de sfeervolle, knoestige magnolia.

Plein voor de buurt

Om de herinrichting van het pleintje af te stemmen op de behoeften en wensen van de buurt, nodigde de stad alle buurtbewoners uit in het dorpshuis. De stad nam hun suggesties ter harte en verankerde die in het definitieve ontwerp. Het resultaat is een bijzonder sfeervol pleintje waar het voor iedereen fijn toeven is. Alle verharding is weggenomen, alle bomen en heesters zijn behouden. In de borders zijn heel wat bloembollen aangeplant om de seizoenen zo optimaal en zo lang mogelijk te kunnen beleven. Tussen de vaste planten zijn ook akkerbloemen gezaaid, waardoor de borders vlak na de aanleg al bloeirijk waren. Tegen de gevel van het dorpshuis groeien klimplanten aan een kabelconstructie. Ook tegen en in de bestaande bomen zullen klimplanten weelderig groeien en bloeien. Qua materialen is gekozen voor beton, roeststaal, hout en zwart metaal.

Knipoog naar de perengemeente

Nabij en tegen het dorpshuis zijn een sneukeltuin en leiperen geplant. Als de vruchten rijp zijn, kunnen alle buurtbewoners er zelf fruit plukken. De leiperen zijn een mooie knipoog naar de ‘perengemeente’ Emelgem. Tijdens de Peerommegang – een lokaal volksfeest wanneer de eerste peren rijp zijn – worden peren van de kerktoren gegooid. Op het plein staat een uit de kluiten gewassen peer uit roeststaal, een bespeelbaar kunstwerk van een jonge kunstenaar uit Roeselare die in zijn ontwerpen steeds gaat voor een optimale synergie tussen functionaliteit en creativiteit. Ook alle zalen in het dorpshuis hebben een naam die verwijst naar een perensoort.

Toegankelijkheid

Heel wat mensen die niet goed ter been zijn, maken gebruik van het maaltijdpunt in het dorpshuis. Toch was de helling naar het dorpshuis niet aangepast aan hun noden, ze was te steil en te kort. Het oorspronkelijke idee om een helling te plaatsen rond en door de magnolia heen, bleek omwille van praktische problemen niet realiseerbaar. Er is uiteindelijk gekozen voor een lift, zodat het dorpshuis meer dan ooit toegankelijk is voor álle buurtbewoners.

Een plek voor ontmoeting

De officiële opening van het pleintje vond plaats op de nieuwjaarsreceptie van Emelgem, maar al meteen na de oplevering werd het veel gebruikt. Vooral de pluk- en sneukeltuin en de bespeelbare peer zijn erg populair. Ze zorgen er samen met de picknicktafels en de publieke barbecue voor dat de typische dorpssfeer op het pleintje helemaal terug is van weggeweest.