Home>Project>Fietsen door de bomen, Hechtel-Eksel
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Fietsen door de bomen, Hechtel-Eksel


Naast Fietsen door het Water heeft Limburg een tweede grote fietsbeleving: Fietsen door de Bomen. Op een fietspad in Bosland geraken bezoekers veilig in hogere sferen. Letterlijk, want ze fietsen via een dubbele cirkel tot op een hoogte van tien meter tussen de bomen. Ze zien, voelen en ruiken de natuurpracht. Met deze landmark krijgt het grootste speelbos van Vlaanderen internationale allure.

Het project ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland past in de strategie van Toerisme Limburg om een extra belevingslaag te leggen bovenop het bestaande fietsroutenetwerk. Op verschillende locaties in Limburg worden fietsbelevingen gecreëerd, die de fietser nog meer interactie geven met de landschappen en de natuur. Zo wil Limburg haar koppositie als fietsprovincie behouden en zich op de kaart blijven zetten als innovatieve fietsbestemming.

360° beleving tot tien meter hoog

Met ‘Fietsen door de Bomen’ tilt Toerisme Limburg het Limburgse fietsroutenetwerk letterlijk en figuurlijk naar een nog hoger niveau. Het nieuwe fietspad aan knooppunt 272 gaat geleidelijk de hoogte in, zodat bezoekers tussen de kruinen van de bomen kunnen fietsen en al stijgend de natuur met al hun zintuigen ervaren. Ze rijden over een afstand van 700 meter over een fietsbrug, een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 meter die langzaam stijgt tot tien meter hoogte, om dan weer te dalen. Zo krijgen ze een sensationele 360°-beleving. Een subtiel draadnet met een leuning in inox zorgt voor de nodige veiligheid, een breed pad van drie meter voor het nodige comfort. Dat maakt van ‘Fietsen door de Bomen’ een toegankelijke beleving voor iedereen.

Eén met de natuur

De fietsbelevingen van Toerisme Limburg gaan hand in hand met de natuur. ‘Fietsen door de Bomen’ is een logische schakel in de ‘ Cycle of Life’ van Bosland. Het bos bestaat er vooral uit naaldbomen, die begin vorige eeuw zijn aangeplant voor de productie van mijnhout. Door de sluiting van de mijnen zijn de bomen nooit gekapt, door hun gelijke leeftijd zijn ze nog steeds beperkend voor de structuurontwikkeling van het bos. Die situatie helpt ‘Fietsen door de Bomen’ nu mee verbeteren. Door de ingreep krijgen kleinere inheemse bomen meer plaats en licht om door te groeien, wat zorgt voor een evenwichtig bosbestand. De nieuwe fietsbrug steunt op een constructie van 449 unieke kolommen in cortenstaal, die de boomstammen van de dennen symboliseren. Zo gaat het geheel mooi op in de omgeving.

Aan het begin van het traject is er een informatie- en rustpaviljoen. Het is opgebouwd uit twee cortenstalen kaders waarrond bomen als een log gestapeld zijn. Dit zijn de bomen die gekapt werden om plaats te maken voor de fietsbrug. Andere boomstammen zijn omgevormd tot fietsenstallingen.

Er is bewust gekozen voor een grote strakke cirkel, vanwege de esthetiek – het ‘velodroom’-gevoel -, maar ook symbolisch. Een cirkel is 360 graden en is de ultieme vorm voor een holistisch of allesomvattend project. De fietsers bekijken het bos als het ware vanuit elke mogelijke invalshoek, worden erdoor omringd terwijl ze zelf een cirkelbeweging maken. Een cirkel verwijst ook naar de jaarringen in de boomstammen. Net zoals deze ringen vertelt de constructie de kroniek van het bos. Elk seizoen kunnen fietsers of voetgangers vanop de cirkel de metamorfose van het bos bekijken. Op langere termijn kunnen ze zelfs zien hoe het bos in zijn geheel evolueert. Op die manier ontstaat een ‘Cycle of Life’ die de betrokkenheid van jong en oud met het Pijnven verhoogt, en groeit het Pijnven verder uit tot een unieke ambassadeur voor bosbeheer.

Bijzonder bouwproces

Zo’n fietsbrug neerzetten in deze bosrijke omgeving is niet vanzelfsprekend. De voorwaarden bij het bouwproces waren een minimale verstoring van de omgeving en een minimale impact op de natuur. Bijzondere aandacht ging naar de fundering. De ontwerper koos er voor om zo weinig mogelijk beton te gebruiken en ging voor een puntsgewijze fundering bestaande uit schroefpalen. Iedere kolom van de brug staat op zijn eigen schroefpaal. De methode vraagt enkel een specifieke machine om de schroefpalen in de grond te schroeven. Dat resulteerde in minder afval, minder geluidsoverlast en minder hinder voor de natuur. Bovendien zijn alle onderdelen voorbereid in het atelier en als puzzelstukjes in elkaar gepast op de werf. In het midden van de cirkel werd een grote bouwkraan geplaatst die het mogelijk maakt om de volledige constructie ter plekke op te bouwen. Zo werden samendrukking van de bodem en overbodige kappingen in het overige deel van het bosbestand vermeden.