Home>Project>Fietsen door het Water, Bokrijk
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Fietsen door het Water, Bokrijk


Nabij het knooppunt 91 in Bokrijk (Genk) trap je dwars door de vijvers van De Wijers. Het fietspad is meer dan 200 meter lang. De fietsers kijken over de waterspiegel heen, voorbijgangers zien alleen hun hoofden boven het water uitsteken. Een unieke ervaring, heel dicht bij de natuur.

Fietsen door het Water maakt van fietsen door het vijvergebied van De Wijers een unieke belevenis. Fietsers kunnen het water zien, voelen en aanraken. Alleen hun hoofd steekt boven het water uit. Dat is meteen het beeld voor de vele wandelaars die het domein en het fietspad bezoeken. Het leidde tot een hype op de sociale media. Een visueel hoogstandje en uniek in de wereld. Dat bewijzen de prijzen die het project in 2018 binnenhaalde. Op de World Landscape Architecture (WLA) Awards in Australië sleepte Fietsen door het Water de Award of Excellence in de categorie ‘Built design award – small scale’ in de wacht. Op de International Design Awards in Los Angeles behaalde het fietsproject goud in de categorie ‘Architecture landscape’. En het werd door Time Magazine bekroond als één van de 100 ‘World’s Greatest Places’.

Kwaliteitsinjectie voor de omgeving

Fietsen door het Water geeft een kwaliteitsinjectie aan de ruime omgeving. Het project is niet enkel een hefboom voor Bokrijk maar ook voor de toekomstige toeristische valorisatie van de site De Wijers, land van 1001 vijvers. Deze fietsattractie is een duidelijke ‘reason to come’ en een ‘reason to share’ voor toeristen uit de Euregio. Ze kon op bijzonder korte tijd gerealiseerd worden dankzij de positieve samenwerking tussen de projectpartners. Het project past in de SALK-Fietsparadijsprojecten die innovatieve landschapsbeleving brengen op het fietsroutenetwerk. Zo profileert Limburg zich nog meer als hét fietsparadijs en stijgen het aantal toeristen, de lokale inkomsten en de werkgelegenheid.

Uitbreiding vijvergebied

Ook het open landschap van het westelijke vijvergebied in Bokrijk is uitgebreid. Zo krijgt de bezoeker er nu een 360°-blik en een open zicht op het museumdeel Oost- en West-Vlaanderen. Dankzij de uitbreidingswerken vergroot de interactie tussen de vijvers en het Openluchtmuseum, waaronder de historisch waardevolle Duiventoren (1634) uit Ingelmunster. In die duiventoren is één van de twee nieuwe uitkijkpunten geïnstalleerd, hij kreeg hiervoor een gerichte renovatie. Het andere uitkijkpunt, Hoeve Ceulemans, ligt aan het fietsroutenetwerk en is de ideale rustplek waar bezoekers kunnen picknicken, spelen en interactief bijleren over Bokrijk en De Wijers. Vanaf een loopbrug hebben ze een prachtig uitkijkpunt over het water.