Home>Project>Grote Markt,Vilvoorde
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Grote Markt,Vilvoorde


Het ondergronds brengen van de parkeerplaatsen op de Grote Markt van Vilvoorde was de aanleiding om na te denken over een nieuwe rol en identiteit voor het hart van de stad. De vrijgekomen pleinruimte, met het stadhuis, de stedelijke bibliotheek en verschillende horecazaken had het potentieel om weer dé ontmoetingsplaats van de stad te worden. De Grote Markt is nu een groot autovrij evenementenplein, met intimiteit aan de randen. Hij werd begin 2019 feestelijk geopend.

Door zijn ligging in de historische kern is de Grote Markt een belangrijke schakel in het netwerk van pleinen en winkelstraten. Hij is de eerste kennismaking met het centrum voor bezoekers die de ondergrondse parking in twee bouwlagen (200 plaatsen) verlaten. Een opwaardering drong zich op. De werken aan de Grote Markt maken deel uit van de Vilvoordse centrumvernieuwing op basis van een beeldkwaliteitsplan uit 2011. Eenvoud, samenhang en het bannen van autoverkeer staan daarin centraal.

Voor alle Vilvoordenaars

De vernieuwde Grote Markt transformeerde van een publieke parking in een groot autovrij evenementenplein, met aan de randen intimiteit door de inplanting van banken, nieuwe bomen, fietsenstallingen en terrassen. Het middelpunt is de waterspeeltuin voor het neoclassicistische stadhuis. Daardoor is het plein ook attractief en gezellig op momenten dat er geen grote evenementen plaatsvinden. Aan de noordzijde is op de locatie van de vroegere Lakenhalle een hedendaagse stadsluifel geplaatst, die met zijn dakvorm en -kleuren refereert naar de omliggende gebouwen. De luifel kadert het plein beter in, vormt een mooie overgang tussen de hoofdwinkelstraat (Leuvensestraat) en de Grote Markt, en is bovendien een overdekte gebruiksruimte, die tal van mogelijkheden biedt voor gezellige evenementen.

Een nieuw plein in een historisch kader

Het ontwerp streeft een homogene en rustige pleinruimte na met een subtiel onderscheid tussen een licht gekleurd kader in natuursteenstroken en een centrale ruimte in grote natuursteentegels. Door slim gebruik te maken van de aanwezige niveauverschillen zijn er aan de westzijde lange (zit)treden gerealiseerd met zicht op het stadhuis. Het hoogteverschil maakte het ook mogelijk om nieuwe grote bomen op het plein te plaatsen, die zorgen voor een natuurlijke filtering van het zonlicht. Deze bomen staan in aaneengesloten lange boombunkers bovenop de ondergrondse parking. Bomen zijn er altijd al geweest op de Grote Markt.

Aangepast lichtontwerp

De Grote Markt en de omliggende gevels en monumenten zijn in een lichtontwerp opgenomen. Sfeerverlichting zet het binnenplein, de waterspuwers, de luifel en het patrimonium in het licht. Alle verlichting is opgehangen aan gevels of ingewerkt in de pleinverharding. Indirecte verlichting van het plafond van de stadsluifel vergroot de leesbaarheid van het volume en accentueert het zwevende aspect van het dak.