Home>Project>Ik speel met de stad, Roeselare
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Ik speel met de stad, Roeselare


Met het project ‘Ik speel met de stad’ ging het Roeselaarse stadsbestuur op zoek naar mogelijkheden om het stadscentrum speelser te maken. Daarvoor sloeg het de handen in elkaar met kunstenaars en bewoners. Samen staken ze de publieke ruimte in een nieuw kleedje. 

Onderzoek wees uit dat er in het dichtbevolkte stadscentrum van Roeselare nauwelijks speelmogelijkheden zijn. ‘Ik speel met de stad’ wil het centrum meer kindvriendelijk maken. Het project focust op het inrichten van speelprikkels en het verhogen van de beeldkwaliteit. Om die kwaliteit te verzekeren, kregen kunstenaars een belangrijke rol in het project. Maar ook inwoners en bezoekers kregen de kans om de stad mee vorm te geven. Door die gedragenheid kon het project rekenen op heel wat positieve reacties.

De publieke ruimte als speelplaats

De naam van het project zegt het al: inwoners, bezoekers en kunstenaars kunnen niet alleen ‘in’ de stad spelen, maar vooral ook ‘met’ de stad. Ze gebruiken de publieke ruimte om de omgeving aangenamer, speelser en vrolijker te maken. Enkele ingrepen zijn permanent, andere tijdelijk. Als basis nam het stadsbestuur de locaties vermeld in het speelruimtebeleidsplan. Na een uitgebreide toets op haalbaarheid (bijvoorbeeld de eigendomsstructuur) kregen ze een plaats binnen het project.

Kunstenaars aan het werk

Met de lijst van prioritaire en haalbare locaties ging het stadsbestuur op zoek naar geïnteresseerde kunstenaars. Die artiesten kregen carte blanche om een locatie onder handen te nemen. Hun enthousiasme was groot. Samen gaven ze kleur aan het stadscentrum met een jungle van gehaakte lianen, een piratenpad, een grote krijtmandala, een stripverhaal op een zitbank in de winkelstraat, een verzameling vrolijke kevers in graffiti en een wondere toegangsdeur om de speelse wereld te betreden.

Doe-dag

Niet enkel kunstenaars, ook burgers mochten zich het stadscentrum toe-eigenen. Na een warme oproep op Youtube (bit.ly/ikspeeloproep) gingen grote en kleine klussers op zaterdag 4 juli 2015 aan de slag om de stad op te leuken. Met kleefoogjes wekten ze vuilnisemmers, banken of paaltjes tot leven. De toegang tot een overdekte parking kreeg een make-over met mooie kleurstroken. Legoblokjes herstelden de kieren en scheuren in gevels. Op het Stationsplein verscheen een grote krijtmandala, midden in de nacht aangebracht door buitenaardse wezens. De kunstenaars konden rekenen op de hulp van enthousiaste passanten om wilde dieren op doek te vereeuwigen. Afsluiten deden de deelnemers met een ‘urban apero’ tijdens het oppompen van een vier meter hoge badeend op het water van de Kleine Bassin.

Een logistiek huzarenstukje

De algemene coördinatie van het project was een logistieke puzzel. Gelukkig kon het stadsbestuur voor een aantal ingrepen rekenen op de professionele hulp van zijn eigen technische diensten en de sociale-tewerkstellingsprojecten Halte R en Doe Kit. Dankzij hen genieten jong en oud voortaan van glijbanen langs de kade van de Kleine Bassin, tafeltennis op het Stationsplein, een partijtje basket aan de Wallenparking, een wedstrijd dammen in de winkelstraat of het doorgronden van het doolhof op de Munt.

Voor herhaling vatbaar

De inzet van alle deelnemers en partners wierp vruchten af. De positieve reacties van passanten en deelnemers liegen er niet om,  de stad geniet nog volop na. De roes van de vorige editie is nog maar net voorbij of de voorbereidingen voor een volgende ‘Ik speel met de stad’ zijn al gestart.