Home>Project>Park Kalverenstraat, Mechelen
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Park Kalverenstraat, Mechelen


Een binnengebied in de wijk Nekkerspoel in het noorden van Mechelen onderging een ingrijpende verandering met een uitbreiding van de school, een buurtparking en een park. Ondanks de beperkte schaal wordt de ruimtebeleving van het buurtpark gemaximaliseerd door gebruik te maken van glooiende lijnen, kleine niveauverschillen, een lange houten bank en een gevarieerde speelslinger met spelprikkels voor jong en oud.

Het nieuwe park Kalverenstraat ligt in het noorden van Mechelen, tussen de Kalverenstraat en de Grote Nieuwe Dijkstraat. Het centrale parkpad is de snelste looplijn tussen de beide straten. De ontsluiting via de Grote Nieuwe Dijkstraat bedient ook de buurtparking en de school. Deze toegang is ingericht als speelstraat, waarin een aantal speelaanleidingen de bezoeker de richting van het park wijzen. De tuinmuur die deze ontsluiting flankeert, is verzacht met een groene buffer en klimplaten.

Een groene verbinding

Het park Kalverenstraat is een park voor en door de buurt. Het is het resultaat van actief overleg tussen de ontwerper, de buurt en de Stad Mechelen, waarbij met ieders wensen en verwachtingen rekening werd gehouden. Door eenvoudige ingrepen in de topografie, de aanleg van glooiende paden en de inplanting van een  lange speellus is een groene en aantrekkelijke invulling gegeven aan de ruimte. De betonnen parkpaden kaderen, als een ware speelslinger, de hoofdlijnen van het park en accentueren de lichte glooiingen van het hoogteparcours. De groene inrichting van de speelzone combineert intensief gemaaid gazon met vaste planten en heesters.

Het park verbindt verschillende functies, zoals de parking, de school en verschillende straten. Op die manier creëert het een relatie met de buurt. Het wordt door alle omwonenden gebruikt, ze hebben het zich toegeëigend. De aanpalende achtertuinen staan door middel van toegangspoortjes rechtstreeks in verbinding met het park. De tuinen worden via de parking en de hoofdingangen mee ontsloten, zodat er sociale controle is. Het park wordt ’s avonds afgesloten, maar de parking blijft voor iedereen toegankelijk. Hoge verlichtingsarmaturen en veiligheidscamera’s zorgen voor een veilig gevoel. Gratis draadloos internet maakt van het park het eerste verbonden Mechelse buurtpark.

Rust, spel en ontmoeting

De geringe oppervlakte van het buurtpark vraagt enkele grote en doordachte gebaren zodat iedere gebruiker er zich thuis voelt. Een minimale verharde oppervlakte, een slim ingeplante rustplek, schaduwrijke bomen, spelprikkels voor jong en oud, een maximale variatie in de geuren en kleuren, al deze ingrediënten spelen subtiel op elkaar in. Op de lange organische bank, die de speelslinger als het ware omarmt, kan elke bezoeker uitrusten en het hele park overschouwen. Deze rust- en ontmoetingsplek is het enige zitmeubilair, wat de eenvoud en rust van het parkontwerp onderlijnt. De speelslinger omvat zowel de betonnen parkpaden die dienst doen om te fietsen of te rolschaatsen, als het van hoog naar laag gaande klim- en obstakelparcours. In het lage gedeelte wordt het evenwicht getest op de verschillende boomstammen die de wadi overbruggen, het hoge gedeelte brengt de waaghalzen doorheen een palenwoud over de speelheuvel. De speeltoestellen zijn vervaardigd in robiniahout, wat het duurzame en natuurlijke karakter van de parkinrichting ondersteunt. De parking is dankzij de robuuste parkeervloer het uitgelezen buurtplein bij activiteiten.

Klimaatadaptief

Door het gebruik van natuurlijke en duurzame materialen, een gesloten grondbalans die inspeelt op de topografische ingrepen van het ontwerp en een integrale aanpak van de hemelwaterrecuperatie, speelt het buurtpark Kalverenstraat perfect in op de huidige behoeften en eisen van een klimaatadaptieve publieke ruimte. Bij de groenaanleg lag de focus op robuuste en beheervriendelijke planten. In nauw overleg met de stedelijke groendienst en een externe stadsecoloog is gekozen voor een grote variatie aan beplantingstypes, natuurlijke uitstraling, onderhoudsvriendelijke aanleg en hoge ecologische waarde.