Home>Project>Kasteeltuin Chevetogne, Ciney
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Kasteeltuin Chevetogne, Ciney


In 1969 kocht de provincie Namen het domein van Chevetogne. De site bestaat uit een uitgestrekt natuurgebied, talloze speelfaciliteiten en tuinen. Sinds kort is er ook een nieuwe kasteeltuin. Het ontwerp is geïnspireerd door zowel de Japanse droge tuin als de kunst van het papiervouwen of origami. 

Het kasteel van Chevetogne, een deelgemeente van Ciney, is van de hand van architect Henri Beyaert, die destijds nog werd vereeuwigd op de briefjes van 100 frank. In 2015 werd het kasteel volledig verbouwd met Europese fondsen. Het huisvest nu naast feestzalen en administratieve ruimtes ook een museaal ingericht bezoekerscentrum dat jongeren wil aanzetten tot interesse voor de natuurwetenschappen. Om het gebouw op alle verdiepingen toegankelijk te maken, maakten de architecten gebruik van een droge gracht aan de voet van het kasteel. Ze gebruikten deze aan het parklandschap onttrokken ruimte om een tuin uit te bouwen. Het ontwerp ervan is geïnspireerd door zowel de Japanse droge tuin (karesansui) als de kunst van het creatief vouwen van papier of origami.

Veelvlakken in cortenstaal

De nieuwe tuin geeft iedereen toegang tot het kasteel. De bezoekers laveren als het ware door verschillende vormen, veelvlakken gemaakt uit cortenstaal. Cortenstaal is een ideaal materiaal omdat het de fijnheid, de materialiteit en de robuustheid combineert die nodig zijn voor zo een publieke tuin en omdat het op dezelfde manier geplooid en gevormd kan worden als papier voor origami. De veelvlakken zijn over de hele oppervlakte van de gracht verspreid. De hellingsvlakken en de vloer van de tuin zijn uitgevoerd in betonplaten. De voegen zijn uitgewerkt in functie van de geplooide, cortenstalen platen.

Blauwe regen

In enkele veelvlakken van cortenstaal groeien verschillende variëteiten van geurende blauwe regen (Wisteria sp.). Ze zullen mettertijd een kleurrijk, groen dak vormen tussen de tuin en het landschap. De kleuren van de bloemen en het groen van de bladeren staan in schril contrast met de blauwe hardsteen van het kasteel, het geschilderde pleisterwerk, de betonplaten en het cortenstaal. Vanop een afstand bekeken zou dit bladerdek een denkbeeldig tapijt van verweven algen op de kasteelgracht kunnen vormen. De gangbruggen die de buitenlift met het kasteel verbinden, zullen deze extra gelaagdheid mogelijk maken.