Home>Project>Kindvriendelijke installaties, Mechelen
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Kindvriendelijke installaties, Mechelen


Om haar uitstraling als Kinderstad te vergroten, plaatste Mechelen speelelementen in de publieke ruimte. Ze koos voor atypische installaties die je niet in een gewone speeltuin vindt en die zowel jong als oud aanspreken. De bespeelbare kunst met een tijdloze architecturale uitstraling past bij het karakter en de veelzijdigheid van Mechelen als cultuurhistorische kunststad. 

Mechelen profileert zich naar bewoners en bezoekers al enkele jaren als de meest kindvriendelijke stad van Vlaanderen onder de naam ‘Mechelen Kinderstad’. In 2013 werd een stafmedewerker Mechelen Kinderstad aangesteld om op alle beleidsniveaus de aandacht voor kindvriendelijkheid te verhogen en het thema als een rode draad in het stedelijke beleid te integreren. Dit wierp meteen vruchten af want in 2014 ontving Mechelen het label ‘Kindvriendelijke Stad’. De stad heeft heel wat gezinsvriendelijke een- of meerdaagse activiteiten, naast een permanent en zeer gevarieerd gezinsvriendelijk aanbod. Uniek is de uitzonderlijke concentratie van grote, gezinsvriendelijke spelers zoals Planckendael, het Speelgoedmuseum en Technopolis, die voor de eigen bewoners en de bezoekende gezinnen begrippen zijn. Zo dragen niet enkel de stedelijke diensten maar ook de partners het project Mechelen Kinderstad.

Voor en met de kinderen

Het plaatsen van interactieve, kindvriendelijke installaties versterkt de beleving van de stad voor gezinnen met kinderen. De bespeelbare elementen prikkelen de fantasie, zetten aan tot spel en zijn een verrijking voor de openbare ruimte. Zo wordt Mechelen ook voor deze gezinnen een aantrekkelijke bestemming voor een citytrip.

De ontwerpvoorstellen werden aan de vijftien leden van de Kinderraad voorgelegd. Mechelen Kinderstad vraagt maandelijks hun mening over en visie op kindvriendelijkheid op de diverse beleidsdomeinen en beschouwt hen als een volwaardige gesprekspartner. Kinderen krijgen letterlijk en figuurlijk meer ruimte: niet alleen speelruimte, maar ook inspraak in de verdere uitbouw van Mechelen. Zij hamerden bijvoorbeeld op het belang van de verkeersveiligheid in de directe omgeving van de spelinstallaties voor een ontspannen speelervaring. Er is dan ook zorgvuldig nagedacht over de gekozen locaties.

Totaalbeleving

Conceptueel is er gekozen voor sculpturale toevoegingen die een nieuwe impuls geven aan de buurt en die de dynamiek van de plek bevorderen. Elk object vertrekt vanuit de analyse van zijn plek en probeert aan te trekken, te verrassen en uit te dagen. Het inspelen op de context versterkt het bestaande verhaal en verrijkt de totaalbeleving. Via de inspraak van de Kinderraad krijgt de nieuwe generatie de kans het verhaal van de plek mee te vormen.

De kleur en de tactiliteit van de duurzame, milieuvriendelijke materialen prikkelen de verbeelding van de kinderen. Aangezien ze ook (internationale) gezinnen moeten aanspreken is het belangrijk dat de installaties voor zichzelf spreken.

Zes installaties

De eerste installatie zijn drie vervormbare volumes op de Zoutwerf. In de Middeleeuwen lagen er stapels zout op de Zoutwerf. Nu liggen er een kubus, een balk en een cilinder die alle drie hetzelfde volume hebben. Door te trekken en te duwen kunnen kinderen deze volumes nog meer vervormen.

Op het cultuurplein, naast figurentheater DE MAAN, staan dansende ledenpoppen. Kinderen hebben er zelf de touwtjes in handen. Ze kunnen de lichaamsdelen van de levensgrote ledenpoppen bewegen, hen ten dans vragen, ermee spelen of een eigen toneeltje maken.

Het derde speelelement is Opsinjoorke XXL op het Sint-Romboutskerkhof. Opsinjoorke is dé pop uit de Mechelse folklore, die volgens een legende als straf in de lucht werd

gegooid. De kleurrijke reuzenversie van de pop is in het Sint-Romboutskerkhof geland. Kinderen kunnen erop klimmen, lopen of zitten, eraan hangen…

In de Melaan kunnen ze hinkelen en dansen over hun eigen waterpiano en waterstralen omhoog laten spuiten op het ritme van hun sprongen.

De Vijfhoek werd omgetoverd tot een groen pleintje. Het is een plek om te rusten en te spelen op drie vijfhoekige figuren. Als de avond valt, wordt het nog leuker: dan reageren de ledlichtjes op de aanwezigheid van de kinderen en zorgen voor een magisch lichtspel.

Aan de Sint-Katelijnekerk ten slotte is een van de drie grasperkjes veranderd in een labyrint voor de allerkleinsten.