Home>Project>Kwadeveldenplein, Merksem
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Kwadeveldenplein, Merksem


Het Kwadeveldenplein ligt in het noorden van Merksem. Onder impuls van het districtsbestuur werd het grondig opgefrist. Vroeger was het plein onderbenut, nu komt het tegemoet aan de behoefte aan open ruimte voor spel, sport, evenementen.

Het Kwadeveldenplein ligt centraal in een woonbuurt in het noorden van Merksem. Het districtsbestuur vatte het plan op om de onderbenutte open ruimte grondig aan te pakken. Uit een bevraging van de gebruikers en de buurtbewoners in 2014 kwam de behoefte aan ruimte voor vrij spel, voor een picknick of voor het organiseren van evenementen naar voren. Kinderen en jongeren wilden vooral een plek voor sport en spel. Aan de hand van enkele concepten werd er een ontwerp gemaakt voor een nieuwe parkruimte voor de buurt. De wensen van de bewoners werden meegenomen in het ontwerpproces.

Trage verbindingen en ontmoetingszones

Het geknikte hoofdpad is de ruggengraat van het plein. De meest logische looplijnen uit de omgeving sluiten op dit pad aan. Daardoor is het een echte trage verbindingsweg in de wijk. Aan beide uiteinden van het hoofdpad zijn uitnodigende inkomruimtes gecreëerd. Het zijn zones waar jongeren kunnen afspreken, verzamelen, hangen of zitten aan de rand van het terrein. Ze zijn opgeladen met attributen om het gewenste gebruik af te dwingen. Zo zijn er zittribunes, vuilnisbakken, fietsbeugels en aan de zijde van het sportveld een drinkfonteintje. Het hoofdpad is ter plekke gestort in ruw gepolierd beton, de aansluitende paden zijn aangelegd in een halfverharding uit porfiersteenslag. Er is zo weinig mogelijk verhard zodat het plein zo groen mogelijk is.

Groene tegels

De veelhoekige grasvlakken doorbreken de haakse rechtlijnigheid van de wijk. Elke groene tegel heeft een eigen functie. De functies sport en spel zijn geclusterd aan de noordzijde van het plein. De verlaagde voetbalkooi voor de jongeren is gekoppeld aan de noordelijke inkomzone en staat schuin op het plein. Een zittribune verbindt de voetbalkooi met het speelgedeelte voor de oudere kinderen. Een vogelnestschommel en een groot klimtoestel staan op een felblauwe, rubberen ondergrond. Het spel is hier iets avontuurlijker en uitdagender dan in het deel voor de kleinste kinderen, in de zandbak aan de overzijde van het pad. Verschillende heuvels geven reliëf aan de ruimte en bieden extra speelmogelijkheden. De grootste groene tegel is een open ruimte van 1200m². Hier worden in de zomer evenementen georganiseerd. Hier staan ook enkele picknickbanken.

Aan de zitplekken langsheen het hoofdpad is nieuwe ledverlichting geplaatst.

Afgebakende parkstructuur

Een harde rand in de vorm van een gelijkgrondse boordsteen bakent de verblijfsruimte af. De rand versterkt de vorm van het plein en van de groene tegels. Zeventien bomen die al op het plein stonden, zijn verplant. Daarnaast zijn er zeventien nieuwe aangeplant. De bomen staan net als in een oud park verspreid over het plein en dat versterkt de afbakening en de openheid van de verschillende zones. Aan de straatkant en naar de huizen toe zijn ze iets meer gegroepeerd zodat er een (groene) buffer ontstaat.

Het water van het terrein wordt zoveel mogelijk op de grasvlakken gehouden en waar nodig via de betonpaden afgevoerd of op de halfverharde paden gedraineerd. Centraal verbeteren ondergrondse grindkoffers de infiltratie van het verzamelde water onder de speelvelden en de zandvlakte.

Het resultaat is een plein/park op maat van de buurt, met een eigentijdse vormgeving. Het is er aangenaam verblijven, jong en oud kunnen er zich uitleven.