Home>Project>Leeuwenperk Zoo, Antwerpen
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Leeuwenperk Zoo, Antwerpen


De leeuwen in de Zoo van Antwerpen hebben een nieuw verblijf. Ze vertoeven in een natuurlijk aandoende rotskloof die aansluit op de historische kijkas van het geklasseerde negentiende-eeuwse landschapspark van de Zoo.

De nieuwe wetgeving betreffende het houden van grote katachtigen noopte de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen ertoe het historische panoramaperk van de ezels en kamelen om te vormen tot een aantrekkelijk, eigentijds leeuwenperk. Dit gegeven, in combinatie met het feit dat de Antwerpse Zoo gesitueerd is in een geklasseerd negentiende-eeuws landschapspark, was een boeiende uitdaging voor de ontwerpers.

Rotsen en waterpartijen

In hun nieuwe verblijf worden de leeuwen niet weggestopt achter tralies. Ze vertoeven in een zeer natuurlijk aandoende rotskloof, met subtiele verwijzingen naar hun oorspronkelijk leefgebied in de Kalahariwoestijn. Gebruikmakend van de bestaande rotsachtige verhevenheid werden twee waterpartijen ontworpen, een boven- en een benedenvijver. Tussen beide klatert een bergbeek. Keermuren in natuurrotsen vangen het hoogteverschil op. De twee 4,5 meter hoge, overstekende rotswanden van de kloof zijn uitgevoerd in kunstrotsen en zijn volledig geïntegreerd in het bestaande historische rotslandschap van de nabijgelegen perken.

De leeuwen delen hun nieuwe leefruimte met vosmangoesten en stokstaartjes. Die kunnen de kloof betreden via een uitgekiend gangenstelsel dat vertrekt vanuit hun eigen leefperk.

Panoramabrug

Beneden opent de kloof zich en sluit aan op de historische kijkas van het park. Een avontuurlijk, educatief bergpad slingert rondom het leeuwenperk. Twee verheven uitzichtterrassen en de gerestaureerde historische panoramabrug bieden bezoekers een gevarieerd zicht op het doen en laten van leeuwen, stokstaartjes en vosmangoesten.

De veiligheid van de bezoekers is gegarandeerd door de (diepe) waterpartijen, de hoge,overstekende rotswanden en de afstand tot het leeuwenperk.

Beplanting

De gebruikte beplanting is enerzijds typerend voor een natuurlijk rotslandschap, anderzijds sluit ze nauw aan bij het omringende historische parklandschap. Het bestaande, waardevolle dendrologische parkbomenbestand werd behouden en geïntegreerd in het project.