Home>Project>Lichtplan kathedraal en omgeving, Antwerpen
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Lichtplan kathedraal en omgeving, Antwerpen


Sinds de goedkeuring van het algemeen lichtplan van de Stad Antwerpen in 2012 worden onder andere meer dan zeventig gebouwen in de omgeving van de Grote Markt architecturaal verlicht. In 2018 kregen de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Sint-Carolus Borromeuskerk een aangepaste en sfeervolle verlichting.

Antwerpen heeft veel troeven. De diversiteit en rijkdom van haar patrimonium bepalen mee het karakter van de stad, die haar voor bewoners herkenbaar maken en voor bezoekers aantrekkelijk om er naar toe te komen, te beleven en te appreciëren. De voorbije jaren is sterk geïnvesteerd in het verbeteren van de nachtelijke omgeving. Door het strategisch inzetten van de principes van het lichtplan wordt de publieke ruimte van de stad ook ’s nachts meer herkenbaar, aangenaam en veiliger. Door haar architecturale erfgoed ook na zonsondergang in te zetten, versterkt de stad haar troeven voor bewoners en bezoekers.

Het lichtplan als kader

Sinds de goedkeuring van het lichtplan in 2012 is het de ambitie om de hele binnenstad beter en aangenamer te verlichten. Na de realisatie van de nieuwe ledverlichting van het stadhuis

en omgeving stonden de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Sint-Carolus Borromeuskerk er nog slecht belicht bij. Het oude gele licht werd vanop een afstand naar de toren geprojecteerd, waardoor de verschillende architecturale elementen niet tot hun recht kwam. De verlichting met grote projectoren stak schril af tegen het nieuwe licht van het stadhuis en de gildenhuizen. De stad en het district stelden na een competitie gespecialiseerde lichtontwerpers aan. Zij gaven aan de hand van digitale voorstellingen vooraf een duidelijk beeld van het te verwachten resultaat. De belangrijkste betrokkenen, gebouwenbeheerders en beheerraden konden onder meer daardoor worden overtuigd om hun toestemming en medewerking te geven aan het verlichtingsverhaal.

Licht versterkt architectuur

De kleur van de verlichting is aangepast van felgeel naar warm wit. Een ander groot verschil met de vroegere verlichting is de wijze van montage op de gevel. In plaats van een sterke aanstraling vanop afstand worden er nu vooral kleinere armaturen zoveel mogelijk onzichtbaar op de gebouwen opgesteld. Daardoor ontstaat een sterker spel van schaduwen en accenten. Het vakmanschap van de Brabantse gotiek van de kathedraal en de majestueuze barok van de Sint-Carolus Borromeuskerk kunnen op een andere manier worden waargenomen. De nieuwe ledverlichting maakt architecturale details zichtbaar en geeft een volledig ander uitzicht aan de nachtelijke omgeving. Door de toepassing van hoogstaande lichttechniek met onder andere draadloze sturingen, lichtcomputers en glasvezelkabels zijn verschillende verlichtingsscenario’s mogelijk, bijvoorbeeld in het weekend of tijdens winterfeesten. Daarmee is ook de basis gelegd voor een slimme verlichting van de hele binnenstad.

De straten rond de kathedraal en de Sint-Carolus Borromeuskerk kregen dezelfde, nieuwe verlichting. De Handschoenmarkt, de Blauwmoezelstraat, de Lijnwaadmarkt, de Wijngaardstraat en het Hendrik Conscienceplein kregen zo een totaal nieuwe avondlijke dimensie. Door de samenhang met de reeds verlichte Grote Markt is het lichtgebied verruimd en krijgt de kathedraal een prominente plaats in het nachtelijke uitzicht van de publieke ruimte van de binnenstad.

Antwerpen lichtstad

Antwerpen heeft zich met de verlichting van de kathedraal en de Sint-Carolus Borromeuskerk echt op de kaart van de lichtsteden gezet. De kathedraaltoren is meer dan ooit een baken in het nachtelijke landschap. De duurzame verlichting en het verbeteren van het nachtbeeld van de stad dragen bij tot de opwaardering van de publieke ruimte van de binnenstad en zijn een extra troef voor het toerisme en de horeca in het centrumgebied.

 


Project Kathedraal

Locatie: Handschoenmarkt/Blauwmoezelstraat/Lijnwaadmarkt/Jan Blomstraat/Maalderijstraat/ Torfbrug, Antwerpen, Antwerpen
Uitvoeringstermijn in werkdagen: 80
Jaar van realisatie: 2018
Oppervlakte: 1,55 ha
Budget ontwerpopdracht (excl. BTW): 150.000 euro
Budget uitvoering werken (excl. BTW): 2.400.000 euro
Projectpartners: Stad Antwerpen, Eandis, Kathedrale Kerkfabriek, Provincie Antwerpen

Project Sint-Carolus Borromeuskerk

Locatie: Hendrik Conscienceplein, Antwerpen, Antwerpen
Uitvoeringstermijn in werkdagen: 80
Jaar van realisatie: 2018
Oppervlakte: 0,55 ha
Budget ontwerpopdracht (excl. BTW): 40.000 euro
Budget uitvoering werken (excl. BTW): 380.000 euro
Projectpartners: District Antwerpen, Eandis, Kerkfabriek