Home>Project>Maaseikplein, Gent
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Maaseikplein, Gent


Een boomgaard midden in de stad. Dat is het Maaseikplein. Onder de appel- en perenbomen kan je gezellig picknicken. Ondertussen spelen de kinderen op houtsculpturen of leven ze zich uit op een reuzengroot ganzenspel. Gentse spreuken op de picknicktafels zorgen voor een ondeugende toets. In afwachting van de definitieve aanleg veranderde het plein van parkeerplaats in een verblijfs- en speelplek in het centrum van Gent.

Het Maaseikplein lag er vroeger wat vergeten bij. Het was een geasfalteerde parkeerplaats naast historische monumenten als de Sint-Baafskathedraal, het Geraard de Duivelsteen en de voormalige Nationale Bank. Sinds de invoering van het verkeerscirculatieplan is het Maaseikplein autovrij. In afwachting van een definitieve aanleg koos het stadsbestuur voor een tijdelijke, kindvriendelijke invulling. Daarmee komt het bestuur tegemoet aan de wensen van jongeren en kinderen. Een gezellige plek met picknickbanken in het groen, dat is voor Gentse jongeren de ideale outdoorruimte. Ook spelprikkels voor kinderen passen in dat plaatje. Het is één van de conclusies uit het spel ‘mayor @ your town’, waarmee de jeugddienst zo’n 500 jongeren bevroeg over de uitdagingen voor 2025.

Een complexe puzzel

De keuze om van het Maaseikplein een speelse ontmoetingsplek te maken, mocht dan snel duidelijk zijn, het vroeg flink wat puzzelwerk om aan de eisen van verschillende stadsdiensten te voldoen. Het Mobiliteitsbedrijf wilde dat parkeren meteen na de invoering van het circulatieplan onmogelijk zou worden. De dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen vroeg om in afwachting van een grondige heraanleg enkel bovengronds in te grijpen. Voor de dienst Monumentenzorg en Architectuur waren de historische context en het behoud van zichtassen zéér belangrijk. De dienst Evenementen en Feesten eiste een ‘wegneembare inrichting’ omdat het plein een druk knooppunt is tijdens de Gentse feesten en de Winterfeesten. De Jeugddienst wilde een kindvriendelijke inrichting. Om snel tot uitvoering te komen, stond de Groendienst zelf voor de aanleg in.

Spelen in de boomgaard

Het Maaseikplein is een stukje aards paradijs in de schaduw van de Sint-Baafskathedraal geworden. Daar passen fruitbomen in. Boomgaarden waren vroeger immers vaak te vinden in de nabijheid van abdijen en kathedralen. In het totaal kregen 39 appel- en perenbomen een plaatsje in een raster van 2,5 op 2,5 meter. De keuze viel op Elstar-appels en Conference-peren, oude en lekkere laagstamrassen. De bomen staan in houten kisten die gebruikt werden in de fruitteelt en die de Stad tweedehands aankocht. Tussen de fruitbomen kregen speelse elementen een plek. Ook die verwijzen naar de boomgaard. Zo vind je er een huisjesslak, een groene rups en een kikker. De mikado van grote potloden is een knipoog naar de schilders Hubert en Jan van Eyck, die hier hun standbeeld hebben en die het Lam Gods schilderden voor de Vijdkapel in de Sint-Baafskathedraal.

Een fruitboomgaard is natuurlijk ook uitnodigend voor een picknick. De zes grote picknickbanken hebben, net als oude fruitbomen, een noeste, grillige en rustieke uitstraling. Ze staan op enkele open plekken in het raster van fruitbomen. Zo zijn verschillende kleinschalige verblijfsruimtes gecreëerd.

De kientses eten ‘t fruit en pa sloapt op de schelle

Het Maaseikplein ligt in de buurt van het Geraard de Duivelsteen, het plein mocht dus ook een ietwat ondeugend karakter krijgen. De Gentsche Sosseteit zorgde voor spreuken die met fruit en verleiding te maken hebben. Ze zijn in de picknickbanken gegraveerd en worden veel gelezen en druk besproken. ‘Eva hee îest in den appol gebeete, en tons Adam. Sinds hee z’ altijd tien menuute veursprong g’hêwe…’ Of je het ermee eens bent of niet, het is leuk om de betekenis ervan te ontcijferen.

Een ganzenbord in een container

In de Gentse binnenstad zijn relatief weinig speelterreinen. Daarom gaf de Stad een ontwerper de opdracht om mobiele spelcontainers te maken. Het zijn onderstellen van een vrachtcontainer , waarop voor jong en oud creatieve spelaanleidingen zijn aangebracht. Een vrachtwagen kan ze verplaatsen zodat ze telkens ergens anders in de stad voor plezier zorgen. Naast ‘de velodroom’, ‘de surfclub’, ‘het theater’ en ‘de kudde olifanten’ is er ook ‘het ganzenbord’ dat een plaatsje kreeg op het Maaseikplein. De spelcontainers zijn creatief, degelijk én voldoen aan de veiligheidseisen voor speeltoestellen, ze zijn een verrijking voor de binnenstad. In de spelcontainer met het ganzenbord wordt met een grote dobbelsteen gespeeld. Aansluitend bij de Gentse spreuken zijn de opdrachten  in het Gents geformuleerd.

Voor Gentenaars en toeristen

Het nieuwe Maaseikplein heeft een duidelijke meerwaarde voor de naburige horecazaken. Zo is een koffiebar gestart met de verkoop van gevulde picknickmanden. En menig Gentenaar likt zijn ijsje tussen de fruitbomen. Ook toeristen worden er vaak gespot. Ze nemen er de historische gebouwen in zich op en rusten even uit op de banken. De tijdelijke inrichting maakt de ambitie van Gent om een kindvriendelijke stad te zijn, meer zichtbaar in het stadscentrum. Kinderen en gezinnen hebben er een nieuwe plek bij.