Home>Project>Park Oude God, Mortsel
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
Ongecategoriseerd

Park Oude God, Mortsel


Mortsel timmert aan haar toekomst als volwaardige stad in de rand van Antwerpen. Op en rond de voormalige begraafplaats Oude God zijn een nieuwe Parkschool, een kribbe, een scoutslokaal en een kinderboerderij gerealiseerd. De tussenliggende ruimte is ingericht als buurtpark en aantrekkelijk decor voor de nieuwe gebouwen. Het open park is functioneel vormgegeven vanuit een sterke verbinding tussen de nieuwe gebouwen en de omliggende wijken.

Centraal in het park Oude God, op het kruispunt van de parkwegen, is een plein aangelegd met een  grastribune. Het kruispunt is letterlijk een plek voor ontmoeting geworden. De overtollige aarde van de bouwprojecten en de nieuwe paden zijn avontuurlijk gemodelleerd zodat er stevig op geravot kan worden. Op rustige dagen is dit dankzij het reliëf een goed georiënteerde zonneweide voor zachte recreatie. Langs de buitenranden van het park maken informele paden de verbinding met de poortjes van belendende achtertuinen. 

Waterbeheer en biodiversiteit

Duurzaam waterbeheer was een tweede belangrijke ‘mal’ voor de vormgeving van het park. Aan de voet van de hellende grasvlakken zijn grachten en wadi’s gegraven. Het oppervlaktewater van de gazonvlakken en het regenwater van omliggende daken wordt daarin opgevangen voor infiltratie. Een permanent watervlak is ook een avontuurlijke speelplek voor de jeugdbeweging. 

Biodiversiteit (fauna en flora) was de belangrijkste leidraad voor de plantenkeuze. De beplanting is inheems en gekozen met het oog op een optimale seizoensbeleving. Een groot deel van de vroegere beplanting werd verplant om de scenografie van het park te verbeteren en minder fraaie achterkanten weg te stoppen. Het resultaat is een open landschapspark met solitaire boomgroepen dat doorloopt tot op de terreinen van de parkschool.

De oorspronkelijke kastanjedreef van de begraafplaats is uitgewerkt als toegang vanaf de Edegemsestraat in het westen. Hier bevindt zich ook een kleine buurtparking als entree van het park. Alle solitaire bomen werden behouden en aangevuld met nieuwe exemplaren.

Laatste fase

Het park is gerealiseerd in twee fasen die samenvielen met de grote bouwinitiatieven eromheen. In een laatste fase wordt het park afgewerkt rond het hoogstedelijke stadsterras. De plannen daarvan worden vandaag gemaakt.