Home>Project>Pennepoelpark, Mechelen
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Pennepoelpark, Mechelen


Het Mechelse Parkenplan wil een groene gordel van parken realiseren om de groenstructuur te  versterken en op te waarderen, met speciale aandacht voor kindvriendelijkheid en duurzame inrichting. De herinrichting van het binnengebied langs de Oude Liersebaan past in dat plan. De buurt gaf het de naam Pennepoelpark, een plek om te verpozen en een plek voor activiteit.

Een eenvoudig ontwerp op basis van één grote wandellus maakt het buurtpark voor alle omwonenden toegankelijk en aantrekkelijk. Het binnengebied is niet langer een afgezonderde, lege plek. Het opent zich naar bezoekers en medegebruikers.

Verbindend park

De hoofdwandelpaden zijn aangelegd in een betonverharding, ideaal voor kinderwagens en rolstoelgebruikers maar ook om te rolschaatsen en te steppen. De secundaire paden bestaan uit intensief gemaaid gazon en kronkelen doorheen de verschillende plantvakken. De wandellus sluit aan op de omliggende straten en zorgt voor shortcuts voor trage weggebruikers. Er zijn drie parktoegangen. Aan de Oude Liersebaan is een woning gesloopt om de parktoegang te vergroten. De scheidingsmuur van de aanpalende woning is geïsoleerd en afgewerkt met natuurkleurige vezelcementleien en vogelkastjes. Nabij deze ingang is er een collectieve fietsenstalling (zes plaatsen) en een afgesloten, overdekte fietsenstalling voor buurtbewoners (twintig plaatsen). De aanpalende achtertuinen staan rechtstreeks in verbinding met het park zodat er sociale controle is. Hoge verlichtingsarmaturen en veiligheidscamera’s versterken het veilige gevoel. Het park wordt ’s avonds afgesloten, met uitzondering van de hondenloopweide nabij de toegang Neerheide. Die blijft steeds toegankelijk. De weide is afgebakend met een takkenril waarin het snoeiafval van het park terechtkomt, met een extra omheining voor de veiligheid.

Voor elk wat wils

Het park is ontworpen voor een breed publiek, met rustzones en zones voor spel. De rustpunten zijn van uiteenlopende aard. Een centraal gelegen houten ontmoetingsplek is ideaal om te picknicken of te genieten van een algemeen uitzicht. Verspreid geplaatste parkbanken zijn zeer geschikt voor het optimaal beleven van de parkbeplanting en de rust. Langgerekte traptreden aan het grote grasveld doen dienst als zitelement, podium en spelprikkel. Spelprikkels uit robiniahout zijn verspreid over het park. Een voetbalveldje (vier tegen vier) van kunstgras is een ontmoetingsplek voor de jeugd. Het is omgeven door L-keerwanden in architecturaal beton. Enkele trampolines op het grote grasveld zijn populair bij jong en oud. In het park kunnen ook buurtactiviteiten worden georganiseerd.

Harmonisch park- en groenbeheer

De principes van harmonisch park- en groenbeheer werden als toetssteen gebruikt bij de opmaak van het ontwerp, de participatie en het toekomstige beheer. De focus ligt op een natuurlijke uitstraling. Wandelpaden kronkelen doorheen bloemenrijke graslanden en vaste plantenborders. De verharde oppervlakten wateren af in de nabijgelegen plantvakken of in de langgerekte wadi. Langs de wadi ligt een nat speelbos met ravotbestendige beplanting. Groepen van grijsbladige knotwilgen zorgen voor een mooi bladcontrast met de andere vegetatie. Een gevarieerd assortiment van geurende, bloesemende, soms meerstammige bomen vormt een visuele buffer voor de omliggende woningen. De plantenkeuze van de kruiden- en heesterlaag is bijenvriendelijk en zorgt voor een wisselende natuurbeleving het hele jaar door. Bloeiwijzen, kleuren en groeivormen wisselen elkaar af en zorgen voor een boeiende en leerrijke omgeving. Dankzij de variatie in structuur is de ademruimte voor een rijke stadsfauna gewaarborgd. Dat tonen de vele vlinders en vogels in het park.

Trotse buurt

Het ontwerp voor het park kwam tot stand na actief overleg met de Stad Mechelen en de buurtbewoners. Het komt maximaal tegemoet aan de wensen en verwachtingen van alle betrokken partijen. De buurt koos ook de naam van het park, Pennepoelpark.