Home>Project>Heraanleg Centrum, Putte
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Heraanleg Centrum, Putte


Het vale en weinig aantrekkelijke centrum van Putte heeft een eigentijdse en frisse uitstraling gekregen, en fungeert als een echte ontmoetings- en evenementenlocatie. De aanleg gebeurde met een maximale zorg voor duurzaamheid en paste binnen de budgettaire krijtlijnen die de gemeente had uitgezet.

Hoe blazen we het hart van onze gemeente nieuw leven in? Dat was de vraag van het  gemeentebestuur van Putte. Het kerkplein was verworden tot een transitzone, een veredelde parkeerplaats. Door de drukke verbindingsweg miste het centrum elke ziel. De vernieuwing is voor inwoners, bezoekers en middenstand een verbetering, de eigentijdse en frisse uitstraling springt onmiddellijk in het oog.

Kerk in hof

Het ontwerpbureau vond inspiratie in de geschiedenis. De gemeente Putte is ontstaan als een conglomeraat van vier kerkdorpen, het nieuwe centrum zet de Sint-Niklaaskerk centraal in een hof. De hof is een groene publieke tuin rond de kerk en wordt afgeboord met een zitmuur in architectonisch beton. Zo wordt hij een stedenbouwkundig en landschappelijk concept, hij geeft uitstraling aan een levendig dorpsplein. De hof is een publieke ruimte die volop de functie van centrale ontmoetings- of evenementenruimte waarmaakt.

Warme, aardse tint

Het volledige centrum heeft eenzelfde kleurnuancering. De basis is de grijsbruine kleur van betonstraatsteen: een warme en aardse tint die het plein een frisse en natuurlijke look geeft. De doorgedreven keuze voor beton resulteert in een harmonieus totaalbeeld. Het wegdek en voetpad kregen dezelfde kleurbestrating, maar in een ander legpatroon. Bij de verdere detaillering is ook de baksteenkleur van de Sint-Niklaaskerk gebruikt. Een 3D-video die de gemeente maakte van het nieuwe plein bepaalde in de uitvoeringsfase de kleurschakeringen van het materiaal, de betonstraatsteen werd op maat gemaakt.

Duurzaamheid

Het plein verbindt het gemeentehuis en het Jachtslot van de ridders van Pitsemburg, een beschermd gebouw met vooral een ceremoniële functie. Het plein voor het Jachtslot is heraangelegd in natuursteen, met eerbied voor de historie. Rond het plein staan hippe speelse zitelementen gemaakt uit gerecycleerde kunststof van huishoudelijk afval. Ook hier is er aandacht voor kleurharmonie maar er is eveneens een knipoog naar de Puttenaars als de beste inzamelaars van ‘roze zakken’.

Ook bij de keuze van de beplanting is vertrokken van het duurzaamheidsprincipe, het ecologisch ontwerp en kleurharmonie. Vaste plantencombinaties prikkelen de zinnen en de emoties, en leggen de nadruk op structuur, licht en beweging. De beplanting brengt natuur in een stedelijke omgeving, zorgt voor nectar voor bijen en vlinders, en is interessant in elke periode van het jaar.

Voor de functionele verlichting is gekozen voor duurzame led en hoge maar minder masten. De belevingsverlichting zet de kerk centraal. De feestverlichting is geïntegreerd in de nieuwe bomen. Het volledige ondergrondse netwerk van kabels werd geüpdatet. Er zijn geïntegreerde voorzieningen voor camera (bevestigd op  de nieuwe verlichtingsmasten) en datatransmissie.

Infiltratie van hemelwater

Een kerk staat meestal op een hoge en droge locatie in de gemeente. Proeven wezen uit dat de infiltratiecapaciteit 20 cm per dag was en daarom is maximaal ingezet op infiltratie. Alle hemelwater van de kerk wordt afgevoerd naar de hof, het water infiltreert er in de verschillende plantvakken. Daarnaast is rond de kerk een infiltrerende RWA-riolering geplaatst. Zo wordt 2 ha aan verharde oppervlakte maximaal geïnfiltreerd. Enkel bij zware buien is er overstort naar de gemengde riolering van de Lierbaan.