Home>Project>Urban Sports Park Regatta, Antwerpen
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Urban Sports Park Regatta, Antwerpen


Urban sports kennen in Antwerpen een groeiende belangstelling, maar er zijn weinig voorzieningen. Daarom realiseerde de stad een Urban Sports Park in de nieuwe wijk Regatta, met een aantal unieke sportvoorzieningen, groen en speelgelegenheid. In het recreatieterrein op maat van de buurt is aandacht besteed aan klimaat- en duurzaamheidsaspecten.

Het terrein waarop het Urban Sports Park is gerealiseerd, maakt deel uit van een snel veranderend stadslandschap. Het bevindt zich tussen de nieuwe wijk Regatta, die volop in aanbouw is, en de toekomstige wijk Galgenweel Oost. Verder ligt het terrein tussen het natuurgebied Middenvijver en het nieuwe Galgenweelpark. Voor de aanleg was het braakliggend en onbebouwd. Het is een park op maat van de wijk, maar door een aantal unieke voorzieningen bedient het ook de ruimere omgeving. Het kwam tot stand na een brede bevraging van meer dan 300 buurtbewoners uit verschillende leeftijdsgroepen. Zij wensten een laagdrempelig park met voorzieningen voor alle leeftijden, zeker ook voor de allerkleinsten. Er was vraag naar zowel actieve als rustige recreatiemogelijkheden. De stad koos voor een inrichting als Urban Sports Park, aangevuld met speel- en groenvoorzieningen.

Maximaal multifunctioneel

Het park is een groene verbinding tussen de Middenvijver en het Galgenweelpark. Parkpaden vormen zachte verbindingsroutes. Het sportterrein sluit aan bij de bestaande sporthal. Het zuidelijke deel is gevrijwaard voor de bouw van een school. Het is tijdelijk ingericht als een open groene ruimte op maat van de buurt met speelaanleidingen en een trapveld.

De insteek van het Urban Sports Park is om alle programmaonderdelen maximaal multifunctioneel te maken.  Ieder onderdeel laat verschillende manieren van gebruik toe en is geschikt voor sporters van verschillende niveaus. Ook aan de liefhebbers van rustiger bezigheden is gedacht: zij worden bediend met zit- en picknickbanken, een petanquebaan en een kleine speeltuin met speelheuvels.

Asfaltzone, rubbervloer, groenzone

Het park is ingedeeld in verschillende zones. Aan de buitenzijde is er een verharde zone in asfalt, die geschikt is voor balsporten en sporten op wielen. Die buitenste ring omsluit een rubbervloer, waarop diverse valgevoelige sporten zijn ondergebracht. Verder is er binnen de ring een groenzone. Om de fantasie te stimuleren en nieuwe spelvormen aan te moedigen, zijn de verschillende onderdelen van het sportpark naadloos met elkaar verbonden als een soort landschap.

De asfaltzone bevat een langwerpig, vlak stuk voor beginnende fietsers en skaters. Dit sluit aan op een pannaveldje met een zit- en skatetribune, die ook zicht biedt op het aangrenzende basketbalveldje met een vierarmige basketpaal. Dit veldje gaat over in een ‘pumptrack’ met heuvels en kombochten. Deze pumptrack  is bedoeld om pompend te fietsen zonder trappen. Maar alle asfaltverharding kan ook gebruikt worden voor skaten, rolschaatsen en steppen. De pumptrack is uitgevoerd in handgevormd asfalt, een materiaal waarmee zeer gedetailleerd gewerkt kan worden en dat een zeer comfortabel oppervlak heeft. Het is voorlopig de eerste permanente, openbare pumptrack van het land.

Op de rubbervloer bevinden zich calisthenicstoestellen, die tevens als klim- en duikelrek gebruikt kunnen worden. Aangrenzend is er een unieke, permanente freerunningconstructie voor springers van alle niveaus. Ze is uitgevoerd in prefab beton, zodat het oppervlak niet te ruw is. Ze heeft verschillende hoeken en openingen zodat ze ook interessant is voor kleine kinderen, om er doorheen te kruipen, een bal door te rollen of verstoppertje te spelen. Enkele ronde gaten in de langste muur van de freerunning maken het mogelijk voetvolley te spelen.

Duurzaamheid en ecologie

Voor urban sports is een relatief grote oppervlakte aan verharding vereist. Een stelsel van wadi’s dient niet enkel voor de wateropvang van het sportpark, maar bedient ook de aangrenzende straten en daken van de woonwijk.  De grootste wadi is ingericht met een tribune, die zorgt voor een toegevoegde speel- en gebruikswaarde. De rest van het terrein is zo groen mogelijk gelaten. 34 bomen zorgen voor de nodige schaduw. Er is gekozen voor robuuste inheemse soorten, de alnus incana en de acer campestre. Aanvullend trekken struwelen met inheemse struiken vogels en insecten aan.