Home>Project>Rouwplek voor gezinnen, Mechelen
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Rouwplek voor gezinnen, Mechelen


Mechelen Kinderstad ziet kinderen als volwaardige medeburgers en vindt een goede dialoog met hen belangrijk. Ook de thema’s dood en rouwen moeten bespreekbaar zijn, op een bijzondere manier. Zo ontstond het idee voor een rouwplek voor gezinnen op de begraafplaats.

De Stad Mechelen had al een foetusweide en een kinderbegraafplaats maar nog geen plek waar kinderen en ouders zich kunnen terugtrekken om samen te rouwen. Een plek waar ze in dialoog kunnen gaan en praten over het verlies van een familielid en vooral, hoe daar mee om te gaan. De rouwplek voor gezinnen is er gekomen om kinderen te stimuleren en te ondersteunen bij het uiten van hun emoties.

Wolkenthema

Het is gebruikelijk dat een rouwend kind zich onbegrepen en alleen voelt of met vragen blijft zitten. Daarom wil Mechelen Kinderstad via deze bijzondere plek voor het hele gezin zorgen dat ze het verlies van een familielid of naaste samen bespreekbaar kunnen maken. Een grote wolk fungeert als krijtbord. Praten, nadenken of kijken naar het krijtbord kan vanop kleinere wolkjes die fungeren als zitjes. De meeste kinderen zullen niet altijd het vermogen hebben om een direct gesprek over hun gevoelens te voeren en dan is tekenen een creatieve insteek om hun verdriet te uiten. De regen wist automatisch, op natuurlijke wijze, de krijttekeningen zodat er plaats komt voor nieuwe creaties en verhalen.

Materiaalkeuze

Voor het kunstwerk van de wolken en zitjes zijn mallen gebruikt van polyurethaanschuim. Ze zijn driedimensionaal gefreesd met de computer en bewerkt door een beeldhouwer. Daarna zijn met een polyesteremulsie glasvezelmatjes op de vormen aangebracht, wat ze zeer geschikt maakt voor toepassingen buiten. De eindlaag is een gelcoating in hoogglans wit, die UV-, weer- en windbestendig is. Het krijtbord is bewerkt met een leisteencoating. Alle elementen zijn verankerd in de grond.

Duurzaam groenbeheer

Op de rouwplek wordt een extensief maaibeheer toegepast. De paadjes naar de grote wolk met krijtbord en de zitjes worden kort gemaaid, de rest wordt slechts twee keer per jaar gemaaid. Zo ontstaat er een ongedwongen natuurlijke omgeving waar spontaan een bloemenweide ontspruit die van de rouwplek een intieme en aangename plek om te vertoeven maakt. Dit alles past volledig in het globale herinrichtingsplan van het niet-ommuurde gedeelte van de begraafplaats van Mechelen. Dit plan focust op het principe van harmonisch park- en groenbeheer, duurzaamheid en een onderhoudsvriendelijke aanleg met een nultolerantie voor onkruidbestrijdingsmiddelen.

Nog meer Kinderstad

De rouwplek voor gezinnen wordt ondertussen goed gebruikt door families die hier regelmatig hun plek van rust kiezen. Het is een uniek project dat de Mechelse begraafplaats een bijzondere invulling geeft voor een specifieke doelgroep, gezinnen. Ouders kunnen voortaan kinderen meenemen naar een plek die voorheen niet meteen werd geassocieerd met kindvriendelijkheid. Door niet voor de hand liggende thema’s en locaties toegankelijk te maken voor een breder en jonger publiek wordt Mechelen nog meer een Kinderstad.

Ook de aanduiding van de begraafplekjes op de foetusweide is aangepast in het wolkenthema zodat dezelfde vormgeving ook hier terugkomt. De wachtruimten van de rouwaula en het stedelijke funerarium kregen kinderhoeken. Rommy Rombouts, de mascotte van Mechelen Kinderstad, vraagt hier aan de kinderen om samen te tekenen. Verder kunnen kinderen een aan hun leeftijd aangepast boek lezen over het thema afscheid nemen. Het is de bedoeling om ouders en kinderen bewust te maken dat het mogelijk en belangrijk is om kinderen bij het ganse traject van afscheid nemen en rouwen te betrekken.