Home>Project>Speelfontein Te Boelaerpark, Borgerhout
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
Ongecategoriseerd

Speelfontein Te Boelaerpark, Borgerhout


De nieuwe speelfontein in het Te Boelaerpark vervangt een oude sierfontein. Kinderen kunnen er naar hartenlust spetteren tussen de 37 waterspuwers, die het water op verschillende hoogtes de lucht inspuiten. Op de graszone rond de fontein kunnen bezoekers verpozen.

Het Te Boelaerpark is een van de stadsparken van Antwerpen. Het is 16 hectare groot en ligt in het district Borgerhout extra muros, tussen de Gitschotellei en de Arthur Matthyslaan. De vroegere siervijver met fontein centraal in het park was verouderd. De buurt vroeg een waterelement voor kinderen. Zo ontstond het plan om de siervijver om te bouwen tot een speelfontein. Voor het ontwerp en de realisatie schreef de stad Antwerpen een design and build-procedure uit.

Waterlabyrint

Bijzonder aan het Te Boelaerpark is de wisselwerking tussen twee ontwerpstijlen. In het oosten is er een rationeel patroon van rechte dreven die vanuit een centrale cirkel vertrekken. Aan de westzijde van het park is in de loop der jaren een meer 19de-eeuwse landschapsstijl ontwikkeld met gebogen paden, lange perspectieven en open graszones omgeven door dichte struikmassieven. In het ontwerp is geopteerd om iets toe te voegen dat zich schikt in de geschiedenis en de bestaande vormgeving:  een ontwerpgebaar in de vorm van een vereenvoudigd labyrint. De volledige graszone tussen de bestaande asfaltwegen wordt een speelaanleiding in het park, die ook interessant en bruikbaar is op momenten dat het water van de fontein door weersomstandigheden is afgesloten.

Manipuleren

Iedereen, ook minder mobiele personen, kan de speelfontein bereiken via de radiale paden. In het midden bevindt zich een vlak met een diameter van tien meter, waarin 37 spuwers het water in verschillende hoogtes spuiten. Bezoekers kunnen de fontein manipuleren met een druk op een knop. In standaardmodus is er enkel de hoge centrale spuwer of een watervlak. Na een druk op de knop starten de overige spuwers en wordt het labyrint geactiveerd. Door het organische lijnenspel oogt het geheel aantrekkelijk en daagt het uit tot sport en spel. De kinderen uit de buurt hebben de nieuwe speelfontein volop omarmd. Tijdens de warme zomer kon geen enkel kind aan de verleiding weerstaan om in het water te spelen.