Home>Project>Speelterrein Rozentuin, Merksem
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Speelterrein Rozentuin, Merksem


Een plek voor jong en oud

Op een weinig gebruikt en onderhoudsintensief stuk van het park Roosendael is een gloednieuw speelterrein aangelegd. Kinderen hadden een belangrijke stem in het ontwerpproces. Ook jongeren en volwassenen vinden de weg naar dit vlot bereikbare en veel gebruikte deel van het park.

Het gemeentepark Roosendael ligt centraal in Merksem. Het park wordt veel gebruikt door voetgangers en fietsers om naar scholen, zwembad, bibliotheek en winkelstraat te gaan. Ook het vroegere speelterrein werd druk bezocht. Maar de speeltuigen waren verouderd en er waren ideeën om het park in zijn geheel aan te pakken. Voor het speelterrein werd een andere locatie gezocht in het park. De rozentuin, die zeer veel onderhoud vroeg en slechts sporadisch werd gebruikt om er te verpozen, was een zeer geschikte plek. Intussen is er een gloednieuw speelterrein aangelegd, in de onmiddellijke omgeving van een school, drie jeugdverenigingen en een kinderkribbe. De nieuwe locatie trekt het park meer open. Op de plaats van het oude speelterrein komen in de nabije toekomst een looppiste en een fit-o-meter.

Ruime inspraak

De opdracht was een speelterrein te ontwerpen voor kinderen van drie tot twaalf jaar, dat geïntegreerd is in het park. Het plan kwam tot stand met ruime inspraak van de doelgroep. Er werd samengewerkt met twee basisscholen, twee jeugdverenigingen, de jeugdraad en buurtbewoners.

De kinderen werden zelf ontwerpers. Ze kregen eenvoudige vragen. Wat vind je van deze plek? Wat is goed, wat niet? Ze speelden op de plek. Daarna tekenden ze zelf hun speelterrein op een plattegrond. Hiermee ging de stadsontwerpster aan de slag. Het voorlopige ontwerp werd teruggekoppeld naar de kinderen en de buurtbewoners zodat zij nog opmerkingen konden geven. De jeugdraad bracht advies uit. Na de goedkeuring van het ontwerp en de gunning van de werken via een offerteaanvraag, werden maquettes van de speeltoestellen voorgelegd aan de kinderen. De fabrikant gaf uitleg en nam de opmerkingen van de kinderen mee in zijn ontwerp. Ten slotte werden alle kinderen uitgenodigd voor de opening.

Naast de inbreng van de kinderen was er aandacht voor volwassenen en tieners. Ook voor hen moet het speelterrein een aangename ruimte zijn om te vertoeven. Zo werd gekozen voor zitruimte die geschikt is voor jong en oud. Tieners die graag zitten, klimmen en hangen, kunnen en mogen dit doen.

In een latere fase zullen in het park nog verwijzingen komen naar de speeltuin. Hierbij wordt gedacht aan een samenwerking met de vlakbij gelegen kunstacademie.

Deel van het park

De vroegere rozentuin had maar één toegang in het park. Om het speelterrein beter bereikbaar te maken, kwam er een nieuwe veilige ingang ter hoogte van de Speelpleinstraat en een nieuwe doorgang naar een gazon in het park. Zo is ook de samenhang met het park vergroot, het speelterrein staat er niet los van maar maakt er deel van uit.

Het terrein is opgedeeld in vier zones en een centrale plek. Er is een rustige zone, met een knipoog naar de oude rozentuin door het gebruik van plantvakken zoals die oorspronkelijk waren. Een tweede zone is op maat van kinderen tot acht jaar. Grotere kinderen kunnen terecht in een avontuurlijke zone. De laatste zone, met open gazon en schommels, is geschikt voor tieners. Elkaar ontmoeten en picknicken kan in de centrale zone op bosgrind.

Thema bloemen

De materiaalkeuze werd gestuurd door de inbreng van de kinderen. Zo is er een kleine asfaltweg aangelegd om te kunnen steppen en skaten. Op hun vraag kwamen er waterelementen. Zand, heuvels, schommels, glijbanen en zelfs enkele kleine bloemvakken om tussen te kunnen lopen, zijn er gekomen op aangeven van de kinderen. Zo zijn ook de bestaande bomen en hagen behouden. Dit komt de parksfeer ten goede.

Het park staat in het teken van het thema bloemen, zo werd samen met de kinderen beslist. Het thema houdt het verleden vast van de rozentuin die bij iedereen gekend was. Bij de keuze van de beplanting is uiteraard met dat thema rekening gehouden. De planten kunnen ook tegen een stootje.