Home>Project>Sportingenk Park, Genk
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Sportingenk Park, Genk


Op de buitenruimte tussen een zwembad en een sporthal is een evenementenplein gerealiseerd dat in verbinding staat met een nieuwe activiteitenstrip. Langsheen die strip kan in een bosrijke omgeving een breed aanbod aan buitensporten worden beoefend. Zo ontstaat een aaneenschakeling van openbare ruimtes die het volledige SportinGenk Park verbinden, van het hoger gelegen sportbos tot de Stiemerbeekvallei.

Het sportpark is een van de strategische knooppuntprojecten van de rasterstad Genk om de leefkwaliteit en het sportimago van de stad te vergroten. Nadat op de locatie onlangs een nieuwe sporthal was opgetrokken, was het hoog tijd voor een upgrade van de buitenruimte. Tussen het huidige zwembad en de sporthal is een openbaar plein aangelegd. Dat is verbonden met een nieuwe activiteitenstrip. Enkele bestaande programmaonderdelen zoals het hoogtouwenparcours, de kinderjungle en de trimroutes (Finse pistes) zijn behouden, in gewijzigde of volledig vernieuwde vorm. Daarnaast is het programma fors uitgebreid met onder andere een skatepark, een multisportveld, een buitenfitness, een calisthenicszone en een multifunctioneel plein. Het sportpark bestaat uit drie verschillende ruimtes – de Strip, de Esplanade en de Connector – die alle even belangrijk zijn. Ze hebben elk eigen en unieke kwaliteiten, maar vormen samen een geheel. De integrale visie bindt het hele sportpark, van het hoger gelegen bos tot aan de Stiemerbeekvallei.

De Strip

De Strip is een 500 meter lange verbindende structuur, die de fiets- en wandelontsluiting van de regio verbetert. Het fietspad maakt de verbinding met Thor Park en C-mine. Langs deze strook is het vernieuwde programma voor sport en recreatie in open plekken in het bos ingepast. De strip is aangelegd in beton met markeringen voor fietsers en lopers. Binnen het sportpark verbindt het pad alle verschillende functies. Het is ook een 500 meter lange atletiekstrook inclusief start- en finishzone.

De Esplanade

De Esplanade, gelegen tussen de twee sportgebouwen, is de pleinruimte. Het verhoogde open plein kijkt uit op de Stiemerbeekvallei en biedt ruimte om evenementen te organiseren of even uit te rusten na het sporten. Het oppervlak in een natuurlijk gebonden steenslagverharding is waterdoorlatend. Het plein heeft een buitenbar en de nodige elektriciteitsvoorzieningen voor evenementen.

De Connector

Een derde ruimte, de Connector, wordt in een volgende fase gerealiseerd. Ze zal ervoor zorgen dat alle omliggende functies bereikbaar zijn. Picknicktafels en kleine bomen zullen deze omgeving een menselijke schaal geven, het wordt een plek van ontmoeting voor of na het sporten.