Home>Project>Spottersinfrastructuur, Steenokkerzeel/Zaventem
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Spottersinfrastructuur, Steenokkerzeel/Zaventem


Brussels Airport lokt heel wat nieuwsgierigen die het luchthavengebeuren en de vliegtuigbewegingen vanop de eerste rij willen meemaken. Nieuwe infrastructuur maakt van de spontaan ontstane spottersplaatsen een belevings- en verblijfselement.

In het ontwerp van de spottersinfrastructuur in de omgeving van Brussels Airport is rekening gehouden met de vragen van de spotters. Die kwamen naar voren uit een enquête van Brussels Airport Company onder de spotters. Het gaat dan bijvoorbeeld over een vrij zicht op de luchthaven en de runways, en over kindvriendelijkheid. Om de impact op de omgeving zo klein mogelijk te houden, zijn zo weinig mogelijk verschillende en zeer sobere materialen gebruikt: natuurlijke materialen in kleuren en tinten die passen in de omgeving en die geen interferenties genereren op de radars. Voor de infrastructuur is gezocht naar een aangepaste vormgeving. Experimenten werden niet geschuwd en zowel de luchthaven (vliegtuigen, vleugels, techniek, snelheid) als de omgeving was een bron van inspiratie.

Spottersplaats 25L/07R

Nabij het Transitcenter Caricole is een extra publieke parking met ruime parkeerplaatsen aangelegd en een goed bewegwijzerde, toegankelijke en overzichtelijke infrastructuur op mensenmaat voor recreanten en spotters. Het steile, onnatuurlijke talud is omgevormd tot een boeiend, gevarieerd wandelpad met educatieve plekken, speelse rustpunten en verrassende uitzichten. Het mondt uit in vier ‘uitwaaierende’ houten terrassen op verschillende niveaus, deels geïntegreerd in de natuurlijke helling en deels op palen geplaatst. De terrassen bieden vrije zichten op runway 25L/07R en zijn een heuse tribune voor de luchthaven en het luchthavengebeuren. Een houten achterwand biedt de spotter op de tribune een rugleuning en wat bescherming, en zorgt voor de noodzakelijke privacy aan het transitcentrum Caricole.

Spottersplaats 01/19 – vliegbos

Spottersplaats 25L/07R is vooral op spotters gericht, spottersplaats 01/19 – vliegbos kijkt ook naar recreanten en kinderen. De verschillende doelgroepen kunnen ongehinderd en naast elkaar van het de plek gebruikmaken. Op de kop van het speelbos is niet zomaar een speeltuintje gebouwd, maar een luchthaven op kindermaat. De landingsbanen (schaal 1/125) met mini-controletorentje zorgen voor een luchthavengerelateerd, duurzaam speelveld en worden gecombineerd met enkele picknicktafels en met educatie over de luchthaven op kindermaat.

Het uitkijkplatform is op dezelfde manier opgebouwd als dat van spottersplaats 25L/07R, deels ingewerkt in het talud en deels op palen geplaatst. De strakke afgelijnde infrastructuur, evenwijdig aan de runway, staat op een bestaand pad en is geïntegreerd in het natuurlijke karakter van de site. Ze legt ook een link naar het speelveldje, waar het platform een geabstraheerd vliegtuig wordt met een ronde nooduitgang, een te beklimmen vliegtuigvleugel, een doorkruipbare motor, en een (nood)glijbaan om te ontsnappen.

Duurzaamheid en materiaalgebruik

De basisstructuur van de platformen bestaat uit gegalvaniseerde stalen portieken, aangevuld met houten structuren. Ze zijn afgewerkt met houten vloeren en houten balustrades, vervaardigd uit duurzaam hout, FSC-gelabelde Eik. Voor de keermuren zijn prefab betonnen elementen gebruikt die de dolomietpaden afboorden.