Home>Project>Stadskernvernieuwing, Sint-Truiden
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Stadskernvernieuwing, Sint-Truiden


Sint-Truiden heeft een grote vernieuwing van haar binnenstad uitgevoerd, met het beeldkwaliteitsplan als kader. Een belangrijk onderdeel van de vernieuwingsoperatie was de heraanleg van de Grote Markt, het bruisende hart van de stad. Samen met de herinrichting is een nieuwe visie op de horecawanden uitgerold.

Sint-Truiden heeft de binnenstad heringericht vanuit één visie. Met het beeldkwaliteitsplan als kader was het een duidelijke doelstelling om het centrum als één gebied af te bakenen, alle projecten op elkaar af te stemmen en verrommeling van het publieke domein tegen te gaan. In het centrumgebied als geheel kregen verschillende zones een eigen identiteit. Daarbij staat beleving centraal, met onder meer speelelementen, voldoende zitmogelijkheden, waterpartijen en aantrekkelijke horecaterrassen. Een doordachte materiaal- en meubilairkeuze versterkt het historische karakter van de binnenstad: ruwe blauwe hardsteen voor de trottoirs, kasseien voor de pleinen en mozaïeken voor de rijweg. In functie van toegankelijkheid zijn overgangen drempelloos.

Alle technische elementen zijn maximaal in het wegdek ingewerkt, rekening houdend met de behoeften van marktkramers, foorreizigers en evenementen-organisatoren. Kelderroosters dragen de afbeelding van het stadswapenschild. Het zitmeubilair bestaat uit enkele opvallende, lange banken op strategische plaatsen, aangevuld met kleinere, comfortabele banken met rugleuning. Op de Grote Markt staan er geen lantarenpalen, de verlichting gebeurt vanaf de aanpalende gebouwen.

De platanen in het centrum zijn verplaatst naar parken en kerkhoven in de buurt. Het ontwerp voorziet in ruimte voor voldoende groen in plantenbakken. Op de Grote Marktmarkt zijn daarin meerstammige bomen geplant. De bakken zijn verplaatsbaar in functie van markten en evenementen. Ter hoogte van het stadhuis is een nieuwe, monumentale Zilverlinde aangeplant.

Het bruisende stadshart

De Grote Markt van Sint-Truiden, met Unesco-werelderfgoed en de Onze-Lieve-Vrouwekerk, is het hart van de stad. In de directe nabijheid bevinden zich de abdijtoren en het Minderbroederklooster. De markt heeft naast een parkeer- ook een belangrijke recreatiefunctie. De uitgepuurde en sobere parkeergeleiding maakt het mogelijk om de Grote Markt op korte tijd en zeer eenvoudig volledig verkeersvrij te maken, bijvoorbeeld voor grote stadsevenementen. Zeer brede en duidelijk afgebakende terras-, fiets- en flaneerzones langs de randen zorgen ervoor dat bezoekers er in elke situatie en het hele jaar door aangenaam kunnen wandelen of vertoeven op één van de terrassen.

De impact van auto’s op de markt is teruggedrongen. Een parkeerroute en een knip in de doorgaande richtingen zorgen voor een autoluwer centrum. Voetgangers en fietsers krijgen in alle projecten een belangrijkere rol. In de winkelstraten en op de Grote Markt zijn de laad- en loszones buiten de venstertijden beschikbaar als shop & go-plaatsen waar een half uur gratis kan worden geparkeerd.

Uniforme vierseizoensterrassen

Van oudsher is de Grote Markt omgeven door talrijke horecazaken, tot voor kort elk met hun eigen terras. Nu heeft elke horecazaak hetzelfde overdekte en verwarmde vierseizoensterras, steeds rekening houdend met het specifieke en authentieke karakter van elke waardevolle gevelwand. Het resultaat is een samenhangend en rustig totaalbeeld met een grote meerwaarde voor het hele marktplein. De hoogte van de luifels, het materiaalgebruik, het meubilair, de brievenbussen… alles is vanuit een totaalvisie benaderd. Elke constructie bestaat uit een houten dakstructuur ondersteund door stalen kolommen met zijwanden uit gelaagd en gehard glas. In de dakstructuur is per horecazaak een uniek patroon uitgewerkt.

De vaste, uniforme terrassen gaan over in een voetgangersstrook en een afgebakende zone voor losse terrassen met één type witte parasol die in de grond verankerd kan worden. In totaal kunnen in de lente en in de zomer 110 parasols worden opgesteld.

De inrichting van de terrassen is het resultaat van intensief overleg met alle horeca-uitbaters. Nieuwe horecazaken moeten de afspraken onderschrijven zodat de beeldkwaliteit in de toekomst gegarandeerd blijft.

Pleinen voor kinderen en families

De Groenmarkt is net als het Sint-Martenplein maximaal verkeersvrij gemaakt. De verblijfsfunctie staat er centraal. Fonteinen en bespeelbare elementen geven vorm aan het concept. De Groenmarkt sluit aan bij de historische abdij en is via de Abdijstraat en de Veemarkt een schakelruimte naar de groene long van het sport- en recreatiepark Speelhof. De nieuwe publieke ruimte was de aanleiding om ook de markten te herbekijken. De Groenmarkt krijgt met haar wekelijkse bloemenmarkt een sterke eigen identiteit. Op het Sint-Martenplein kunnen onder een publieke luifel kleinere, tijdelijke markten doorgaan.

De winkelas Luikerstraat-Grote Markt-Stapelstraat-Stationsstraat is sterk opgewaardeerd tot een drempelvrije publieke ruimte met comfortabele stoepen in natuursteen. Twee  derde van het dwarsprofiel is gereserveerd voor de voetganger en de fietser.